Chleb jest podstawą diety wielu Polaków, ale wielu ludzi świadomie rezygnuje z jego spożywania – chociażby ze względu na modę na niskowęglowodanowe diety. Jeśli chodzi o białe pieczywo, to zgadzamy się – warto je ograniczyć, bo nie zawiera ono zbyt wielu wartościowych składników, korzystnych dla zdrowia. Może inaczej – warto zastąpić je pieczywem z mąki pełnoziarnistej, które bogate jest m.in. w składniki mineralne, błonnik czy witaminy z grupy B. Pamiętajcie, że węglowodany są podstawowym źródłem energii i powinny być obecne w diecie – najlepiej w postaci węglowodanów złożonych i w towarzystwie wspomnianego wcześniej błonnika.
My poszliśmy o krok do przodu i przygotowaliśmy prosty i szybki przepis na chleb bez użyciamąki, przez którą wiele osób unika chleba. Sporo z nas (słusznie!) decyduje się na domowy wypiek pieczywa – a my to popieramy – nie ma nic lepszego, jak smaczny, świeży chleb prosto z piekarnika (w dodatku o pewnym składzie, bez żadnych sztucznych dodatków). I ten unoszący się w mieszkaniu zapach… No dobrze, przejdźmy więc do przepisu na chlebek z otrąb owsianych – to świetna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa 🙂
Składniki:
- 200 g paczka otrąb owsianych (Kupiec albo Sante)
- 2 jajka
- mały jogurt grecki
- łyżeczka proszku do pieczenia (albo i nie)
- zioła prowansalskie
- żurawina, słonecznik, pestki dyni, suszone śliwki, morele, siemię lniane (co tam Wam najbardziej pasuje :))
Sposób wykonania:
Do dużej miski dodać otręby, dwa żółtka i jogurt grecki. Wszystko wymieszać mikserem. W mniejszej misce ubić pianę z białek, a następnie dodać białka do masy z otrąb oraz do smaku dorzucić to, co lubimy (morele, śliwki pokrojone, słonecznik, pestki dyni itp.). Wszystko wymieszać i włożyć do jednorazowej aluminiowej foremki (może być silikonowa jak do pasztetu) i do piekarnika na 180 stopni na około 45 – 50 minut. Gotowe! Prawda, że wypiek pieczywa wcale nie musi być skomplikowany? 🙂