Skip to main content

Chlebek owsiany

2017-02-16

Przepisy, Zdrowie

Autor: Agnieszka W.

Chleb jest podstawą diety wielu Polaków, ale wielu ludzi świadomie rezygnuje z jego spożywania – chociażby ze względu na modę na niskowęglowodanowe diety. Jeśli chodzi o białe pieczywo, to zgadzamy się – warto je ograniczyć, bo nie zawiera ono zbyt wielu wartościowych składników, korzystnych dla zdrowia. Może inaczej – warto zastąpić je pieczywem z mąki […]

Chleb jest podstawą diety wielu Polaków, ale wielu ludzi świadomie rezygnuje z jego spożywania – chociażby ze względu na modę na niskowęglowodanowe diety. Jeśli chodzi o białe pieczywo, to zgadzamy się – warto je ograniczyć, bo nie zawiera ono zbyt wielu wartościowych składników, korzystnych dla zdrowia. Może inaczej – warto zastąpić je pieczywem z mąki pełnoziarnistej, które bogate jest m.in. w składniki mineralne, błonnik czy witaminy z grupy B. Pamiętajcie, że węglowodany są podstawowym źródłem energii i powinny być obecne w diecie – najlepiej w postaci węglowodanów złożonych i w towarzystwie wspomnianego wcześniej błonnika.


My poszliśmy o krok do przodu i przygotowaliśmy prosty i szybki przepis na chleb bez użyciamąki, przez którą wiele osób unika chleba. Sporo z nas (słusznie!) decyduje się na domowy wypiek pieczywa – a my to popieramy – nie ma nic lepszego, jak smaczny, świeży chleb prosto z piekarnika (w dodatku o pewnym składzie, bez żadnych sztucznych dodatków). I ten unoszący się w mieszkaniu zapach… No dobrze, przejdźmy więc do przepisu na chlebek z otrąb owsianych – to świetna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa 🙂

Składniki:

  • 200 g paczka otrąb owsianych (Kupiec albo Sante)
  • 2 jajka
  • mały jogurt grecki
  • łyżeczka proszku do pieczenia (albo i nie)
  • zioła prowansalskie
  • żurawina, słonecznik, pestki dyni, suszone śliwki, morele, siemię lniane (co tam Wam najbardziej pasuje :))

Sposób wykonania: 

Do dużej miski dodać otręby, dwa żółtka i jogurt grecki. Wszystko wymieszać mikserem. W mniejszej misce ubić pianę z białek, a następnie dodać białka do masy z otrąb oraz do smaku dorzucić to, co lubimy (morele, śliwki pokrojone, słonecznik, pestki dyni itp.). Wszystko wymieszać i włożyć  do jednorazowej aluminiowej foremki (może być silikonowa jak do pasztetu) i do piekarnika na 180 stopni na około 45 – 50 minut. Gotowe! Prawda, że wypiek pieczywa wcale nie musi być skomplikowany? 🙂


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024