Uwielbiamy klasyki takie jak ciasto drożdżowe 🙂 W prostocie tkwi siła! Dlatego postanowiliśmy przygotować dla Was odrywane drożdżowe bułeczki, które można zrobić na śniadanie albo na deser.
W wakacje mamy więcej czasu i energii – przecież dzień jest taki długi! Dlatego dobrym pomysłem jest zabawa w cukiernika. Nie ma to jak zapach świeżego ciasta o poranku! Na dodatek nasza brioszka nie zawierają prawie w ogóle dodatku cukru, więc można je zjeść np. z owocami, miodem, świeżą konfiturą (można podsmażyć sezonowe owoce).
Brioszka drożdżowa
Składniki:
- 100 ml mleka
- 1/2 kostki drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 150 g masła
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Do mleka dodaj drożdże z cukrem, odstaw na 15 min. Następnie dodaj mąkę i resztę składników i odstaw na kolejne 30 min.
- Kiedy ciasto wyrośnie, sformuj kuleczki i wsadź do formy i odstaw do wyrośnięcia.
- Piecz 15 min w 200 stopniach.