Lubicie serki białe? My bardzo! Dla nas jest to jeden z bardziej uniwersalnych produktów nabiałowych. Białe serki do smarowania pieczywa mają w kuchni więcej zastosowań, niż może się wydawać – szczególnie, gdy jest to puszysty serek o pysznym, przyjemnym smaku, który pasuje idealnie do potraw nie tylko słonych, ale też na słodko.
Naszym faworytem wśród serków do smarowania jest od wielu lat Almette śmietankowy. Z kilku powodów – włączając to tak zwany „smak dzieciństwa”. No dobra, może bardziej „młodości”, bo spory boom na ten serek przypadał, gdy już byłyśmy nieco starsze. W każdym razie – jakoś tak zostały nam pozytywne skojarzenia.
Kolejną, chyba najważniejszą zaletą jest jego bardzo krótki skład. Ponadto nie ma żadnych regulatorów kwasowości, substancji zagęszczających, sztucznych aromatów, barwników i innych podejrzanych dodatków – a mimo to nie traci ani trochę na swoim smaku. Jak widać, wcale nie trzeba polepszaczy, do których tak nas przyzwyczaja dzisiejszy przemysł spożywczy do tego, aby otrzymać produkt o pożądanej przez konsumenta konsystencji.
Almette śmietankowy składa się wyłącznie z naturalnych składników – w dodatku tylko z trzech:
- sera twarogowego (z polskiego mleka)
- soli
- białek mleka (dzięki nim jest jeszcze lepszym źródłem tego składnika).
Dostępna jest także wersja bez laktozy – także z dobrym składem.
Dopiero niedawno dowiedziałam się, że serek ten powstaje w malowniczej miejscowości na skraju województwa mazowieckiego i Podlasia, w miejscowości Węgrów. Firma od lat współpracuje z pobliskimi gospodarstwami i rolnikami, dzięki czemu pomaga w rozwoju tego regionu.
Najczęściej serki kojarzone są z kanapkami na śniadanie lub kolację, ale można go wykorzystać w wielu innych potrawach w naszej codziennej kuchni. Może on być dodatkiem, na przykład do:
- różnego rodzaju tart
- naleśników na słodko, ale i w wersji wytrawnej
- ciast
- deserów
- omletów
- nadziewanych pieczarek i papryk
- past
- jajek faszerowanych
- sosów
Jednym z moich ulubonych przepisów z wykorzystaniem serka śmietankowego jest:
Pasta z łososia
Składniki:
40-50g cebuli
200g łososia wędzonego z puszki
200g serka śmietankowego Almette
30g kwaśnej śmietany
Wykonanie:
1. Cebulę pokrój drobno.
2. Do cebuli dodaj rozdrobnionego łososia.
3. Do masy dodaj serek śmietankowy i śmietanę.
4. Wymieszaj całość dokładnie.
Możesz udekorować czarnymi oliwkami i kawałkami cebuli.
A do jakich potraw Wy najczęściej używacie takich serków?