Skip to main content

Rodzaje mąk i zamienniki mąki pszennej

2022-10-31

Produkty

Autor: Wałęka Agnieszka

Co oznaczają cyferki na mąkach? Nie martw się, dla wielu to także czarna magia!Jak wybrać najlepszą do konkretnych wypieków? Cyferki to tak zwany typ mąki, powiązany z zawartością popiołu, czyli składników mineralnych. – Im jest niższy, tym jest ona bielsza i tym mniej ma składników mineralnych.– Im wyższy, tym tych składników jest więcej, a mąka […]

Co oznaczają cyferki na mąkach? Nie martw się, dla wielu to także czarna magia!Jak wybrać najlepszą do konkretnych wypieków?

Cyferki to tak zwany typ mąki, powiązany z zawartością popiołu, czyli składników mineralnych.

– Im jest niższy, tym jest ona bielsza i tym mniej ma składników mineralnych.
– Im wyższy, tym tych składników jest więcej, a mąka ciemniejsza

Przykładowo, mąka typ 450 zawiera 0,45% popiołu (składników mineralnych) a typ 2000 – już 2%.

Każdy typ nieco inaczej „sprawuje się” w wypiekach. I tak: mąka tortowa nadaje się super do wypieków i tortów, krupczatka do kruchych ciast, luksusowa (czyli typ 550) do np. ciast drożdżowych. Typy 650 i 750 super sprawdzą się przy pieczywie, a typ 1850 – czyli mąka graham – do pieczywa pełnoziarnistego.

Wśród mąk żytnich mąki jasna (typ 580) i sitkowa (typ 1400) sprawdzą się przy pieczywie (jasna też przy makaronach), mąka pytlowa typ 720 i razowa typ 2000 nadają się do pieczywa, ale też na zakwas na żur. Jakich mąk używacie najczęściej w swojej kuchni?

O tych z Was, którzy nie są zwolennikami mąki pszennej/ glutenu też pamiętamy! Ograniczanie glutenu to temat, który w ostatnich latach szczególnie zyskuje na popularności – ze względów zdrowotnych, alergii pokarmowych czy chęci lżejszego jedzenia – coraz więcej osób decyduje się na znalezienie zamienników mąki pszennej. I tu przychodzimy my, z propozycjami.

Jak znaleźć produkt, z którym też będzie można piec, robić naleśniki, zabielać sosy itp? Z ratunkiem przychodzi m.in. mąka kokosowa – dobra np do omletu i ciast, migdałowa – do panierek i wypieków, z cieciorki – do placków, naleśników i zagęszczania zup i sosów – jest ich sporo więcej, co widzicie na naszych zdjęciach.

Pamiętajcie, że chleby czy ciasta pieczone na bezglutenowych mąkach nie wyrosną tak ładnie, jak na np. mące pszennej – bo to właśnie gluten odpowiada w największej mierze za rośnięcie ciasta. Takie mąki mogą też przysporzyć więcej „emocji” w kuchni – są trudniejsze w użytkowaniu i czasami trzeba wykonać kilka podejść, aby znaleźć w nich „złoty środek” i aby w końcu dany wyrób wyszedł.


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

69,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022