Do tego, że warzywa są zdrowe, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. O ile w temacie nabiału, tłuszczów, mięsa opinie są różne i niejednoznaczne – “jeść czy nie jeść”, “zdrowe czy nie?”, o tyle do warzyw przyczepić się chyba nie da (a przynajmniej do niektórych). Nie każdy jednak za nimi przepada – a szkoda, bo są skarbnicą wielu substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Dziś chciałabym skupić się na pasternaku. Naprawdę warto włączyć go do diety!
CZYM JEST PASTERNAK?
Uprawiany był już w starożytności, ale do Polski przybył “dopiero” w XVIII wieku. Jest to dwuletnia roślina korzeniowa, której korzeń łudząco przypomina korzeń pietruszki – zarówno pod względem wyglądu, jaki zapachu (nawet w MasterChefie kiedyś ktoś je pomylił). To właśnie korzeń jest najczęściej wykorzystywaną w kuchni częścią. Uprawia się go na lekkich, przepuszczalnych glebach, które łatwo się nagrzewają. Zbiory przypadają na wrzesień i październik, czyli teraz, początkiem listopada, jeszcze się załapiecie 🙂 Pasternak ma zastosowanie w przygotowaniu wielu potraw – w tym dań mięsnych, zup, dań rybnych, sosów i sałatek.
CO SIEDZI W PASTERNAKU?
5. To źródłomagnezu, cukrów i witamin: C i z grupy B, w tym kwasu foliowego, ważnego dla kobiet planujących dziecko.Najwięcej tych substancji znajduje się w nasionach, dlatego są one wykorzystywane do produkcji leków oraz kosmetyków.
JAKI WPŁYW NA ZDROWIE MA PASTERNAK?
O niektórych właściwościach zdrowotnych wspomniałam powyżej – przy okazji opisywania poszczególnych składników i związków. Pasternak zapobiega kamicy nerkowej – napar z korzenia pasternaku, ale także wyciąg z jego nasion działają moczopędnie i przeciwzapalnie – pomagają też oczyścić nerki i drogi moczowe ze złogów. Witamina C przyczynia się do zmniejszenia pH moczu i zapobiega krystalizacji złogów. Składniki zawarte w pasternaku łagodzą bóle miesiączkowe, ponieważ działają rozkurczowo. Ponadto pasternak ułatwia odchudzanie! Wszystko dzięki wcześniej wspomnianemu błonnikowi, który zwiększa uczucie sytości – poza tym zarówno korzeń, jak i nasiona pasternaku pobudzają wydzielanie soków trawiennych. No i ma bardzo mało kalorii!
Warto w skórę głowy wcierać wyciąg z nasion pasternaku – pomaga on zwalczać łojotok i łupież. Jest to skutek działania pochodnych kumaryn (pobudzają krążenie krwi w skórze), a także działających przeciwzapalnie flawonoidów. Dobrze wpływa też na wzmocnienie oraz wzrost włosów – pasternak wykorzystuje się do leczenia miejscowego łysienia.