Skip to main content

Pasternak – dlaczego warto go jeść?

2016-12-08

Porady, Produkty, Zdrowie

Autor: Agnieszka W.

Do tego, że warzywa są zdrowe, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. O ile w temacie nabiału, tłuszczów, mięsa opinie są różne i niejednoznaczne – “jeść czy nie jeść”, “zdrowe czy nie?”, o tyle do warzyw przyczepić się chyba nie da (a przynajmniej do niektórych). Nie każdy jednak za nimi przepada – a szkoda, bo są […]

Do tego, że warzywa są zdrowe, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. O ile w temacie nabiału, tłuszczów, mięsa opinie są różne i niejednoznaczne – “jeść czy nie jeść”, “zdrowe czy nie?”, o tyle do warzyw przyczepić się chyba nie da (a przynajmniej do niektórych). Nie każdy jednak za nimi przepada – a szkoda, bo są skarbnicą wielu substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Dziś chciałabym skupić się na pasternaku.  Naprawdę warto włączyć go do diety!

CZYM JEST PASTERNAK?

Uprawiany był już w starożytności, ale do Polski przybył “dopiero” w XVIII wieku. Jest to dwuletnia roślina korzeniowa, której korzeń łudząco przypomina korzeń pietruszki – zarówno pod względem wyglądu, jaki  zapachu (nawet w MasterChefie kiedyś ktoś je pomylił). To właśnie korzeń jest najczęściej wykorzystywaną w kuchni częścią. Uprawia się go na lekkich, przepuszczalnych glebach, które łatwo się nagrzewają. Zbiory przypadają na wrzesień i październik, czyli teraz, początkiem listopada, jeszcze się załapiecie 🙂 Pasternak ma zastosowanie w przygotowaniu wielu potraw – w tym dań mięsnych, zup, dań rybnych, sosów i sałatek.

CO SIEDZI W PASTERNAKU?
1.  Nie tylko korzeń pasternaka jest wartościowy. Cała roślina, łącznie z zielonymi łodygami i liśćmi, zawiera bardzo cenne związki – furanokumaryny, wśród których wyróżnia się ksantotoksynę i bargapten. Są to związki chemiczne o wielokierunkowej aktywności biologicznej. Z jednej strony działają antybakteryjnie, rozkurczowo i grzybobójczo, z drugiej… mogą powodować alergie i przebarwienia skórne. Działają fotouczulająco i wpływają na powstawanie melaniny (barwnika skóry), co wykorzystywane jest do produkcji leków stosowanych w terapii bielactwa – związki te skutecznie stymulują bowiem repigmentację skóry. 
2. Pasternak to również bogate źródło olejków eterycznych – wytwarza się je z korzenia. Olejek pasternakowy znany jest z właściwości obniżających wysokie ciśnienie. Działa on też przeciwbólowo oraz pomaga się wyciszyć, uspokoić – pomaga w sytuacjach stresowych.
3. Pasternak zawiera też glikozydy flawonoidowe – ich działanie przeciwzapalne jest nieocenione przy przeziębieniach. Do grzanego wina warto dodać plasterki świeżego pasternaku – pomoże zwalczyć infekcję i kaszel.
4. Warzywo to jest równie bogate w błonnik, dlatego też jego spożywanie pobudza perystaltykę jelit, reguluje rytm wypróżnień oraz chroni przed zaparciami. Oprócz tego błonnik wpływa gospodarkę kwasami żółciowymi i na tempo wchłaniania m.in. cukru do krwi, zatem pomaga utrzymywać jego stężenie na odpowiednim poziomie.

5. To źródłomagnezu, cukrów i witamin: C i z grupy B, w tym kwasu foliowego, ważnego dla kobiet planujących dziecko.Najwięcej tych substancji znajduje się w nasionach, dlatego są one wykorzystywane do produkcji leków oraz kosmetyków.

JAKI WPŁYW NA ZDROWIE MA PASTERNAK?

O niektórych właściwościach zdrowotnych wspomniałam powyżej – przy okazji opisywania poszczególnych składników i związków. Pasternak zapobiega kamicy nerkowej – napar z korzenia pasternaku, ale także wyciąg z jego nasion działają moczopędnie i przeciwzapalnie – pomagają też oczyścić nerki i drogi moczowe ze złogów. Witamina C przyczynia się do zmniejszenia pH moczu i zapobiega krystalizacji złogów. Składniki zawarte w pasternaku łagodzą bóle miesiączkowe, ponieważ działają rozkurczowo. Ponadto pasternak ułatwia odchudzanie! Wszystko dzięki wcześniej wspomnianemu błonnikowi, który zwiększa uczucie sytości – poza tym zarówno korzeń, jak i nasiona pasternaku pobudzają wydzielanie soków trawiennych. No i ma bardzo mało kalorii!

Warto w skórę głowy wcierać wyciąg z nasion pasternaku – pomaga  on zwalczać łojotok łupież. Jest to skutek działania pochodnych kumaryn (pobudzają krążenie krwi w skórze), a także działających przeciwzapalnie flawonoidów. Dobrze wpływa też na wzmocnienie oraz wzrost włosów – pasternak wykorzystuje się do leczenia miejscowego łysienia.


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

69,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024