Skip to main content

Mini analiza: sosy Roleski – Makłowicz

2021-07-08

Produkty

Autor: Agnieszka W.

Robert Makłowicz jest jednym z najbardziej popularnych polskich kucharzy i chyba jedną z najbardziej sympatycznych osób, które kojarzymy gdzieś z telewizji. Ostatnio wszedł we współpracę z marką Roleski i stworzył z nimi (albo inaczej – zamarkował) kilka sosów swoim nazwiskiem. Bierzemy je pod lupę! Mamy tutaj trzy różne sosy: do spaghetti, meksykański i słodko-kwaśny. Liczymy na coś, […]

Robert Makłowicz jest jednym z najbardziej popularnych polskich kucharzy i chyba jedną z najbardziej sympatycznych osób, które kojarzymy gdzieś z telewizji. Ostatnio wszedł we współpracę z marką Roleski i stworzył z nimi (albo inaczej – zamarkował) kilka sosów swoim nazwiskiem. Bierzemy je pod lupę!

Mamy tutaj trzy różne sosy: do spaghetti, meksykański i słodko-kwaśny. Liczymy na coś, co nas miło zaskoczy 😉

Sos do spaghetti

Jako pierwszy bierzemy na tapet sos do spaghetti – i tutaj od razu rzuciła nam się w oczy wysoka zawartość pomidorów, bo użyto aż 225 g pomidorów do wyprodukowania 100 g sosu. Jak wiecie, podczas przetwarzania na wszelkiego rodzaju papki, sosy, przeciery czy pulpy, surowiec traci na masie, stąd tak duże różnice w między masą użytych pomidorów oraz masą produktu finalnego.

Skład również bardzo nam się podoba – nie ma tutaj skrobi modyfikowanej, którą często dodaje się do sosów, aby poprawić ich konsystencję. Brak tutaj także wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów i substancji konserwujących.
Zawartość cukru to 8,6 g/100 g produktu. Według nas to niezbyt duża ilość – ale oczywiście jest to już bardzo indywidualna kwestia, co kto uważa za “dużo” i “mało”. Jesteśmy na tak – ten sos widziałybyśmy w swoich kuchniach.

Sos meksykański

Sos meksykański zawiera nieco mniej pomidorów (do produkcji 100 g sosu użyto 212 g pomidorów). Według nas to i tak całkiem sporo. Tutaj też nie możemy przyczepić się pod kątem składu – nie ma żadnych chemicznych dodatków, aromaty są tylko naturalne, a smak nadają warzywa, zioła i przyprawy.

Zawiera też nieco więcej cukru od sosu do spaghetti 12 g/100 g produktu.

Sos słodko-kwaśny

Ten sos zdecydowanie najmniej nam się podoba. Po pierwsze, do produkcji 100 g sosu użyto tylko 122 g pomidorów – procentowo na pewno będzie to zdecydowanie mniejsza ilość, niż w powyższych sosach. Jest to też na pewno związane ze specyfiką produktu – sosy słodko-kwaśne często mają mniej surowca podstawowego, a więcej cukru.

Słodko-kwaśny Roleski ma 18 g cukru na 100 g produktu, ale to akurat tutaj jest akceptowalne (bo jaki byłby to SŁODKO-KWAŚNY, jakby ani trochę słodyczy by nie miał? :). Niemniej, jesteśmy fankami dwóch wcześniejszych sosów – ten nie jest do końca w naszym guście pod względem składu. Tutaj dajemy też minus za sztuczny aromat. To jedyny składnik, co do którego mamy tu wątpliwości – reszta jest naprawdę w porządku. Sosy powstałe pod okiem pana Makłowicza nie mają w sobie konserwantów i glutenu, a także są odpowiednie dla wegan. To niewątpliwie przemawia na ich korzyść!


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024