Jak wybrać syrop owocowy do herbaty

Kategoria: Produkty

Dzień lubię zaczynać od kawy, ale wieczory kojarzą mi się z ciepłą, rozgrzewającą herbatą. Jesienią i zimą piję jej o wiele więcej niż w cieplejsze pory roku. Myślę, że nie tylko ja tak mam. Według mnie na rozgrzanie najlepsza jest herbata z imbirem, cynamonem, goździkami, kawałkami pomarańczy i cytryny (myj cytrusy!) z odrobiną dobrego syropu np. malinowego lub korzennego. Na samą myśl robi się aromatycznie i bardzo smacznie. W tym zestawieniu najbardziej problematyczny jest zakup dobrego syropu owocowego np. malinowego.


Zazwyczaj producenci próbują nam wcisnąć mieszankę wody z cukrem z kroplą soku malinowego i koncentratem barwiącym pod obiecującą nazwą „Malina”. W sumie nazwa jest adekwatna do składu, ponieważ do wytworzenia jednej butelki takiego syropu została zużyta jedna mała malina… Jak odwrócisz butelkę takiego produktu to przeczytasz, że nazywa się „syrop owocowy o smaku malinowym”. Po co w Twoim życiu sztuczne produkty udające coś czym nie są? Nie daj się nabrać na obiecujące nazwy „syrop babuni” czy „tradycyjna receptura”. Tylko czytanie etykiet pozwoli Ci kupić wysokiej jakości  produkt. Pamiętaj, że im krótszy skład, tym lepiej. Syrop owocowy powstaje przez połączenie soku z cukrem. I tu tkwi odpowiedź na idealny skład syropu – sok i cukier. I tu Cię przestrzegam przed nadmiernym osłodzeniem swojego życia. O tym jak ważne jest ograniczanie cukru w diecie pisałam wcześniej (przypomnienie tutaj). Dlatego jeśli dodajesz do herbaty syrop to zrezygnuj z cukru.

syrop aroniasyrop o smaku malinowym

Istotna jest ilość soku w syropie. Nie zadowalaj się 1%! Niektóre produkty stawiają wysoko poprzeczkę i ilość ta wynosi 50%. I tylko takie Ci polecam. Jeśli producent podaje dokładną ilość owoców jaka została zużyta do wyprodukowania 100 g syropu to oznacza, że ma się czym pochwalić. Jeśli chodzi o cukier dodany do syropu to lepszy będzie nierafinowany niż rafinowany, ponieważ zawiera on więcej składników mineralnych. Możesz również szukać syropów owocowych posłodzonych miodem. Niestety o wysokiej jakości syrop owocowy nie jest łatwo. Szeroko reklamowane marki nie spełniają powyższych wymagań. Dobry syrop owocowy musi mieć odpowiednią cenę. Za 4 zł kupisz tylko i wyłącznie syrop o smaku owocowym. Znam producenta (klik), który produkuje syropy owocowe z domowym składem: sok w ilości 50% powstały z całych malin najlepszej jakości i cukier brązowy nierafinowany. Połączenie idealne! Bez dodatku koncentratów barwiących Namawiam Cię do kupowania produktów wysokiej jakości. Z resztą jak spróbujesz prawdziwego syropu to już nigdy nie będziesz chciał pić podróbki. Syropy owocowe pasują do herbaty, ale można je dodawać także do deserów, np. lodów lub budyniu. Latem możesz na ich bazie robić napoje, a na imprezach dodawać je do drinków. Nawet niektóre potrawy dobrze komponują się z syropami owocowymi. Tak naprawdę ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Podsumowując, dobry syrop owocowy składać się powinien z soku i cukru. Najlepiej, żeby ilość soku wynosiła 50%, a cukier był nierafinowany. Ponadto zwracaj uwagę czy producent podaje informację o tym jaka ilość owoców została zużyta do wyprodukowania 100 g syropu. I jak już taki kupisz to rozkoszuj się smakiem!

AUTOR

Kamila

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.