Dobroczynne właściwości likopenu

Kategoria: Produkty , Zdrowie

Likopen to naturalny barwnik roślinny należący do grupy karotenoidów. Znajduje się on w wielu owocach i warzywach, jednak jego najbogatsze źródło stanowią pomidory – a także (lub może przede wszystkim) przetwory pomidorowe. Z resztą nawet kiedyś czytałam, że pomidory są idealnym antidotum na zachowanie młodości – właśnie ze względu na obecność tego barwnika. Jakie są właściwości likopenu?

Wpływ likopenu na zdrowie

Wzrost zainteresowania zdrową żywnością, jaki obserwujemy w ostatnich latach, jest zrozumiały – po chwilowej fascynacji fast food’ami to dobra odmiana, prawda? Jednocześnie wzrosło zainteresowanie żywnością funkcjonalną – a likopen, ze względu na swoje wspaniałe właściwości, jest stosowany jako dodatek do takich produktów, podnosząc ich jakość zdrowotną. Jak wpływa na organizm?

1. Neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza ryzyko powstania (i rozwoju) nowotworu. Wysokie spożycie likopenu może minimalizować ryzyko zachorowania na raka prostaty, wspomaga też jego leczenie. Wykazano, że zwiększony poziom likopenu we krwi kilkakrotnie zmniejsza ryzyko rozwoju raka szyjki macicy. Stanowi więc taką naturalną, antynowotworowa barierę (również przed rakiem jelita grubego, płuc, żołądka oraz skóry). Oczywiście nie należy polegać na samych przeciwutleniaczach – zbilansowana dieta, sytuacje stresowe, nałogi – to wszystko ma wpływ na nasze zdrowie!
2. Likopen poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, zmniejsza więc ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego – w tym miażdżycy, udaru i zawału serca.
3. Reguluje także syntezę cholesterolu w wątrobie oraz jego stężenie we krwi.
4. Likopen ma także wpływ na stan i wygląd skóry. Przede wszystkim zapobiega zbyt wczesnym procesom starzenia – zmniejsza negatywny wpływ promieniowania UV na skórę, wygładza ją, poprawia elastyczność, chroni przed poparzeniami słonecznymi oraz sprzyja utrzymaniu prawidłowej jędrności i gęstości skóry.
5.  Wpływa on również na zachowanie odpowiedniej gęstości kości, a także ich mineralizację, zapobiegając w ten sposób osteoporozie.
6. Likopen jest pomocny na niektóre dolegliwości okresu okołomenopauzalnego – w profilaktyce osteoporozy, ale też pomaga w leczeniu cukrzycy, obniża ryzyko wystąpienia tzw. „stopy cukrzycowej” i zakrzepów żylnych. Ponadto likopen pomaga hamować rozwój zwyrodnienia plamki żółtej – a to właśnie ono jest przyczyną utraty wzroku przez osoby w podeszłym wieku.
7. Likopen może być pomocny w zmniejszeniu stanów zapalnych m.in. zapalenia dziąseł, działa także antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Likopen w diecie dziecka

Dieta dziecka powinna być wyjątkowo starannie zbilansowana. Idealnie by było, gdyby dziecko samo chciało poznawać nowe smaki, próbować warzyw, gdyby jadło wszystko, co przygotują rodzice w kuchni. Niestety, w praktyce bywa różnie. Kto ma małe dzieci (w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym) ten wie, jak ciężko przekonać je do spróbowania czegoś nowego. Warzywa? Gdzie tam! Lepsze parówki, słodycze, przekąski. No dobrze, jeśli dziecko uparcie chce jeść parówki – niech je, ale po pierwsze – z dobrym składem i odpowiednia zawartością mięsa, po drugie – dodawajcie do nich ketchup! Dzieci bardzo wybrzydzają i najchętniej jedzą to, co ma wyrazisty smak. Co, jak nie ketchup, najlepiej doda smaku potrawom? Jajecznica, pełnoziarniste tosty, wspomniane parówki – z ketchupem wszystko będzie lepiej im smakować. Najlepszy oczywiście będzie taki z odpowiednią zawartością pomidorów, a co za tym idzie- likopenu. Poza lepszym smakiem wzbogacimy więc posiłek w ten prozdrowotny składnik. Poza tym w żywieniu dzieci dużo zależy od wyglądu potraw. Ketchup „stwarza możliwości” – namalowanie nim serduszka na kanapce na pewno sprawi, że maluch chętniej zje przygotowany posiłek 🙂

Najwięcej likopenu… w produktach przetworzonych!

Likopen najłatwiej wchłania się do organizmu w postaci przetworów – koncentratu pomidorowego, ketchupu czy soku. Jest łatwiej dostępny, niż w świeżych warzywach – to jeden z nielicznych (jak nie jedyny!) składnik, który nie ulega destrukcji w wysokiej temperaturze (w przeciwieństwie np. do witamin). I oczywiście – tutaj ważna jest jakość. Im więcej pomidorów w ketchupie, tym więcej także likopenu, większa aktywność przeciwutleniająca – i tak dalej. Ketchup taki ma wyższą aktywność przeciwrodnikową niż te, w których jest niewiele likopenu.

Naszym faworytem są ketchupy Develey Premium – pikantny i klasyczny łagodny. Wyróżniają się one bardzo wysoką zawartością starannie dobranych pomidorów – aż 232 g na 100 g produktu – i w porównaniu z innymi ketchupami, które mają 140-160 g pomidorów/100 g, wypadają po prostu rewelacyjnie. Oprócz tego ketchupy te nie mają substancji zagęszczających (takich jak skrobia kukurydziana i guma ksantanowa), sztucznych aromatów (mają wyłącznie naturalne!), wzmacniaczy smaku i zapachu. Nie zawierają też popularnego konserwantu – benzoesanu sodu, który jest bardzo powszechnie dodawany do tego typu produktów. Tym, na co warto zwrócić uwagę, jest opakowanie. Szklane słoiczki gwarantują brak migracji różnych „składników opakowania” do produktu (w przeciwieństwie do tworzyw sztucznych)  – i oczywiście naturalny smak. Spróbujcie ketchupu ze słoiczka oraz z plastikowej butelki – jest różnica, prawda? Ketchupy Develey są słodzone nierafinowanym cukrem trzcinowym, zatem mimo, że to cały czas cukier – przynajmniej dostarcza pewną ilość składników mineralnych. Cieszymy się też, że producent podał jego zawartość na etykiecie – to mówi o jego uczciwości. Zdecydowana większość producentów tego nie robi. Jest jeszcze jeden ważny aspekt: ketchupy Develey Premium nie zawierają glutenu, zatem osoby chore na celiakię oraz z nietolerancją tego składnika spokojnie mogą dodawać je do swoich potraw. Są też odpowiednie dla wegan.

Przyswajanie likopenu dodatkowo zwiększa tłuszcz, a więc jeśli spożywacie pomidory świeże, możecie dodać np. oliwę z oliwek. Przyswajalność rośnie również po podgrzaniu – tak więc sosy, zupy pomidorowe są jak najbardziej wskazane! Niestety, u osób nałogowo palących papierosy poziom likopenu we krwi jest niższy, niż u niepalących, ze względu na obecność reaktywnych form azotu z dymu papierosowego. Wnikają one z płuc do krwi, gdzie następuje rozkład cząsteczek likopenu i innych karotenoidów. Warto więc wzbogacić swoją dietę w produkty bogate w likopen – ale także zadbać o dietę i zdrowe nawyki!

AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i korepetytor prywatny matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :) Prowadzi bloga http://www.katsuumi.pl/

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie



Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.