10 powodów, aby pokochać dynię

Kategoria: Produkty , Zdrowie

Sezon na dynię uważamy za otwarty! Właściwie już jakiś czas on trwa, ale dziś mamy Halloween, a dynia wielu osobom kojarzy się właśnie z tym zagranicznym świętem. Wiemy o niej już naprawdę sporo – i nie sposób przecenić jej właściwości! Dynia jest bogata w witaminy, minerały (w tym cynk) oraz karoteny (w tym prowitaminę A). Do tego jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii, więc jeśli chcecie zrzucić parę kg – dynia zawsze jest strzałem w dziesiątkę.  Poniżej przedstawiamy Wam powody, dla których warto jeść dynię. Jest tego trochę!

1. Jak już wcześniej wspomniałam – dynia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Po pierwsze – zawiera pierwiastki takie, jak potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez. Oprócz tego ma w sobie pewne ilości selenu, miedzi, manganu oraz cynku.
2.
Jest to jedno z najbardziej bogatych w karoteny produktów (zwłaszcza karoten α i β). Oczywiście, im bardziej pomarańczowy kolor, tym jest więcej tych barwników. Karotenoidy są przeciwutleniaczami – neutralizują wolne rodniki, wykazując tym samym pewne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. β-karoten pozwala łagodzić objawy grypy i przeziębienia.
3. Istotna jest również zawartość substancji balastowych – głównie błonnika, który m.in. wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na gospodarkę cholesterolem. 
4. Miąższ dyni zawiera dużo witamin – zarówno rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E i K) i rozpuszczalnych w wodzie – tj. witamina C i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). O roli tych składników chyba nie trzeba się rozpisywać 🙂 witamina A oddziałuje korzystnie na wzrok, a kwas askorbinowy (czyli witamina C), wraz z cynkiem i witaminą E między innymi układ odpornościowy. Jesienią? Idealnie!
6. Wykazuje działanie moczopędne. Sok z dyni jest stosowany w leczeniu schorzeń nerek, zaś duża ilość potasu pomaga w regulowaniu gospodarki wodnej organizmu.
7. Spożywanie dyni może obniżyć poziom glukozy we krwi, zatem może być traktowane jako jeden z elementów profilaktyki tej choroby. Badania wykazały, że 
ekstrakt z dyni może działać profilaktycznie u osób o zwiększonym ryzyku zachorowania na cukrzycę typu 2, ale też ograniczać w znacznym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób już chorych.
8. 
Świetnie działa na skórę – to naprawdę jeden z najlepszych pokarmów dla skóry. Witaminy A, E oraz C skutecznie walczą z objawami starzenia. Dynia jest bogata zwłaszcza w witaminę A (czyli beta-karoten) – jeden kubek gotowanej dyni pokrywa aż 245% zapotrzebowania na nią!
9. Zwalcza wirusy oraz pasożyty – posiada 
kukurbitacynę, która działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem są pestki dyni – najlepiej surowe, ponieważ prażone (chociaż pewnie smaczniejsze) podczas wysokotemperaturowej obróbki tracą swoje zdrowe właściwości. Jak już jesteśmy przy pestkach, są one także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Również warto je spożywać!
10. Bardzo rzadko wywołuje alergie pokarmowe – to duży plus, bo jest bezpieczna dla dzieci, można zacząć wprowadzać ją do ich diety w dość wczesnym wieku. Jak widzicie, dynia ma same plusy!

 

AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i korepetytor prywatny matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :) Prowadzi bloga http://www.katsuumi.pl/

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie



Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.