Skip to main content

Żurek na Wielkanoc – wybierz świadomie!

2024-03-27

Porównanie produktów

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety

Za chwilę Święta Wielkanocne, których nie wyobrażamy sobie bez jednej z tradycyjnych zup – barszczu białego albo żurku. Oczywiście to, którą z nich wybierzecie, zależy od rodzinnych tradycji i preferencji smakowych. Jeśli u Ciebie króluje żurek, ale już wiesz, że nie zdążysz lub po prostu nie planujesz robić domowego żuru na zakwasie, podpowiemy Ci, które […]

Za chwilę Święta Wielkanocne, których nie wyobrażamy sobie bez jednej z tradycyjnych zup – barszczu białego albo żurku. Oczywiście to, którą z nich wybierzecie, zależy od rodzinnych tradycji i preferencji smakowych. Jeśli u Ciebie króluje żurek, ale już wiesz, że nie zdążysz lub po prostu nie planujesz robić domowego żuru na zakwasie, podpowiemy Ci, które sklepowe żurki są warte uwagi, a które lepiej omijać szerokim łukiem.


Żurek pełen dodatków

Nie warto brać pierwszego-lepszego żurku z pierwszej z brzegu półki w sklepie, bo możemy się nieźle naciąć. To, że na zupy w proszku powinniśmy uważać, jest oczywiste – ale powinniśmy zwracać uwagę także na te, które pozornie “lepiej wyglądają”, czyli w kartonach czy w butelkach – choć faktem jest, że prędzej wśród takich znajdziemy żurek z dobrym składem.

Do żurków dodaje się przeróżne dodatki do żywności, między innymi:

  • konserwanty, np. sorbinian potasu
  • wzmacniacze smaku – glutaminian sodu, inozynian disodowy, rybonukleotydy disodowe
  • regulatory kwasowości
  • aromaty, w tym aromat dymu wędzarniczego
  • ekstrakt drożdżowy

Ponadto dodawane są do nich składniki, które nie należą do dodatków, ale np. są silnymi alergenami (jak np. mleko, śmietanka, białka mleka, laktoza) lub mogą zawierać izomery trans kwasów tłuszczowych (utwardzone oleje). Postanowiliśmy oznaczyć na czerwono wszystkie substancje, które nie są potrzebne w tego typu produkcie – również maltodekstrynę skrobię modyfikowaną (która bardzo podnosi indeks glikemiczny produktu) i źródła tłuszczu, podnoszące kaloryczność produktu – w świątecznym okresie i tak jemy raczej ciężko strawnie, więc nie dorzucajmy kalorii z produktów, które nie muszą ich aż tyle dostarczać 🙂

Spójrzcie na pozytywnie ocenione przez nas żurki – zawierają maksymalnie kilka składników. Świetną opcją dla osób z celiakią bądź nietolerancją glutenu są także żurki bezglutenowe. Jest ich całkiem sporo, także na pewno któryś z nich znajdziecie w swoich okolicach 🙂 Wielkanoc jest tylko raz w roku – warto więc postarać się, aby była nie tylko rodzinna, ale też smaczna i zdrowa!


AUTOR

Redakcja Czytamy Etykiety

Redakcja Czytamy Etykiety

STRONA INTERNETOWA: https://czytamyetykiety.pl/



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024