Są tutaj wegetarianie lub weganie? Wśród odpowiedników mięsnych produktów, dla wegetarian producenci przygotowali także tzw. “wege szynki”. Jakie mają składy?
W większości wege wędlin składy nie są rewelacyjne. Trzeba mieć jednak świadomość, że aby stworzyć coś, co nie występuje “w naturze” (czyli w tym wypadku nie jest mięsem/produktem mięsnym, a ma je imitować), tych dodatków producent musi trochę użyć – a sumie w klasycznych wędlinach też często jest sporo chemii.
Z czego składa się taka wędlina? Głównie z wody, oleju, białek roślinnych (np. pszennego, z ciecierzycy, grochu, glutenu, sojowego) oraz skrobi – klasycznej lub trochę gorzej – modyfikowanej. Te składniki pozwalają połączyć wszystko tak, aby struktura miała “ręce i nogi”. W niektórych przypadków nie dało się uniknąć zagęstników, stabilizatorów. Popularnym dodatkiem tutaj są też aromaty i barwnik – tlenki żelaza (o których opinie są podzielone).
Tylko dwa produkty otrzymały ocenę pozytywną – Vege Smak i BioLab. Reszta produktów ma albo neutralną albo negatywną.
Wśród wegan są osoby, które uważają, że zupełnie nie potrzebują takich produktów – bo imitują mięso, które przecież oni świadomie odstawili (i nie potrzebują w diecie nic, co to mięso przypomina). Druga grupa to osoby, które tego typu produktami zastępują wędlinę na kanapce i nie widzą nic złego w tym, że zastępują czymś mięso. W końcu nadal jedzą roślinnie. Nasze stanowisko jest takie – nie oceniajmy i dajmy ludziom jeść tak, jak chcą 🙂