Skip to main content

Wegańskie odpowiedniki produktów pochodzenia zwierzęcego

2022-01-08

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

11 stycznia przypada Światowy Dzień Wegetarian. Z różnych przyczyn na dietę bezmięsną z roku na rok decyduje się przejść coraz więcej osób – my również w redakcji mamy jedną wegetariankę. Dzisiaj z okazji tego święta przygotowałyśmy zestawienie wegetariańskich odpowiedników produktów mięsnych (i ich pochodnych) Spora grupa wegetarian nie spożywa nic, co w jakiś sposób przypomina […]

11 stycznia przypada Światowy Dzień Wegetarian. Z różnych przyczyn na dietę bezmięsną z roku na rok decyduje się przejść coraz więcej osób – my również w redakcji mamy jedną wegetariankę. Dzisiaj z okazji tego święta przygotowałyśmy zestawienie wegetariańskich odpowiedników produktów mięsnych (i ich pochodnych)

Spora grupa wegetarian nie spożywa nic, co w jakiś sposób przypomina mięso (nawet jeśli tylko wizualnie) i omija tego typu produkty. Inni uważają, że przecież nie jest to mięso – za to można takimi produktami fajnie urozmaicić dania. Ile ludzi, tyle opinii.
Naszym zdaniem, jeśli dany produkt ma dobry skład, nie „zajeżdża chemią” w składzie – i nie narusza czyichś przekonań, to tego typu produkty naprawdę mogą być pomocne w kuchni. 


Jakie produkty znalazły się w naszym rankingu?

– Vegangurt Planton o smaku jabłko-arbuz oraz naturalnym 
– Burgery roślinne Soligrano i NaturAvena
– kiełbaski włoskie Bezmięsny
– pasztety warzywne Poloniak i Z gruntu dobre
– zamienniki mięsa mielonego GoVinda i Dobra Kaloria
– Harvest moon Deser z orzechów nerkowca 
– Napój sojowy Frias


Powyższe produkty cechują się brakiem zbędnych dodatków, dobrym i względnie krótkim składem – przy czym zaznaczyć, że np. vegangurt naturalny będzie mieć zawsze trochę dłuższy skład, niż normalny jogurt, co wynika z  właściwości technologicznych surowców każdego z nich.
Pamiętajcie, że dietę wegetariańską można spokojnie dobrze zbilansować bez tego typu zamienników – może być ona bardzo urozmaicona i bogata odżywczo. Grunt to włączyć do niej dużo strączków, warzyw, owoców, kasz, ryżu, ziemniaków, warzywnych past itp. Należy pamiętać, że dieta wegetariańska ma zarówno swoje plusy jak i minusy – nie należy też traktować jej jako diety odchudzającej.


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Piszemy Etykiety, Twoje kosmetyczne „zrób to sam”

44,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Z okazji siódmych urodzin serwisu odbierz prezent, który dla Ciebie przygotowałam: darmowy e-book z przepisami na desery bez cukru oraz informacjami na temat jego zdrowszych zamienników.

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022