11 stycznia przypada Światowy Dzień Wegetarian. Z różnych przyczyn na dietę bezmięsną z roku na rok decyduje się przejść coraz więcej osób – my również w redakcji mamy jedną wegetariankę. Dzisiaj z okazji tego święta przygotowałyśmy zestawienie wegetariańskich odpowiedników produktów mięsnych (i ich pochodnych)
Spora grupa wegetarian nie spożywa nic, co w jakiś sposób przypomina mięso (nawet jeśli tylko wizualnie) i omija tego typu produkty. Inni uważają, że przecież nie jest to mięso – za to można takimi produktami fajnie urozmaicić dania. Ile ludzi, tyle opinii.
Naszym zdaniem, jeśli dany produkt ma dobry skład, nie “zajeżdża chemią” w składzie – i nie narusza czyichś przekonań, to tego typu produkty naprawdę mogą być pomocne w kuchni.
Jakie produkty znalazły się w naszym rankingu?
– Vegangurt Planton o smaku jabłko-arbuz oraz naturalnym
– Burgery roślinne Soligrano i NaturAvena
– kiełbaski włoskie Bezmięsny
– pasztety warzywne Poloniak i Z gruntu dobre
– zamienniki mięsa mielonego GoVinda i Dobra Kaloria
– Harvest moon Deser z orzechów nerkowca
– Napój sojowy Frias
Powyższe produkty cechują się brakiem zbędnych dodatków, dobrym i względnie krótkim składem – przy czym zaznaczyć, że np. vegangurt naturalny będzie mieć zawsze trochę dłuższy skład, niż normalny jogurt, co wynika z właściwości technologicznych surowców każdego z nich.
Pamiętajcie, że dietę wegetariańską można spokojnie dobrze zbilansować bez tego typu zamienników – może być ona bardzo urozmaicona i bogata odżywczo. Grunt to włączyć do niej dużo strączków, warzyw, owoców, kasz, ryżu, ziemniaków, warzywnych past itp. Należy pamiętać, że dieta wegetariańska ma zarówno swoje plusy jak i minusy – nie należy też traktować jej jako diety odchudzającej.