Skip to main content

Wegańskie odpowiedniki mięsa

2022-04-08

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Jakiś czas temu zostałyśmy poproszone o stworzenie porównania wegańskich odpowiedników mięsa. Przystąpiłam do niego całkiem ochoczo (choć sama nie spożywałam jeszcze takich produktów) i niestety okazało się, że nie ma ich na rynku zbyt dużo 🙁 wszystkie, które udało mi się znaleźć, znajdziecie w zestawieniu. Patrząc na same zdjęcia, można zauważyć, że dzielą się one […]

Jakiś czas temu zostałyśmy poproszone o stworzenie porównania wegańskich odpowiedników mięsa. Przystąpiłam do niego całkiem ochoczo (choć sama nie spożywałam jeszcze takich produktów) i niestety okazało się, że nie ma ich na rynku zbyt dużo 🙁 wszystkie, które udało mi się znaleźć, znajdziecie w zestawieniu.

Patrząc na same zdjęcia, można zauważyć, że dzielą się one na dwie grupy – gotowe, imitujące mięso mielone, a także sproszkowane, które pewnie po odpowiednim przyrządzeniu zgodnie z instrukcją nabiorą bardziej mięsopodobnego charakteru.


Zacznijmy od tego, po co weganie robią swoje “mięso”. Wiele osób uważa, że skoro rezygnują ze spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych nie powinni robić ich imitacji. Pamiętajcie jednak, że weganom chodzi przede wszystkim o minimalizowanie cierpienia zwierząt, zatem jeśli są to produkty powstałe z roślin, nie powinny budzić kontrowersji (inną sprawą są składy). Poza tym, weganie też ludzie i czasami chcą zjeść spaghetti (wege!) lub napić się kawy innej, niż czarna (z mlekiem roślinnym ;)).


Wegańskie zamienniki mięsa w większości składają się głównie z teksturowanego białka sojowego (osoby z chorobami tarczycy powinny takich unikać!), rzadziej z białka grochu. W składach znajdują się też m.in. roślinne tłuszcze, stabilizatory, mąki, maltodekstryna – wszystko to ma za zadanie utrzymać strukturę w szczególności tych “gotowomięsnych, mielonych” produktów. Niektóre mają znacznie krótsze składy, także rozbieżność jest spora. Nie mogę jednak powiedzieć nic o ich smaku – nie próbowałam żadnego, ale mam nadzieję, że przy okazji będę miała do tego okazję – zrobię tu wtedy “edit” i Was poinformuję 😉



AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024