Sos sojowy to brązowy płyn, wytwarzany ze sfermentowanych przy pomocy grzybów Aspergillus oryzae (w Japonii określane jako koji) ziaren soi i – zależnie od rodzaju sosu – pszenicy z dodatkiem wody i soli, która nadaje słony smak. Sos przez kilka miesięcy dojrzewa, następnie jest odcedzany i butelkowany. Jako, że jest on bardzo słony, spokojnie może zastępować sól – świetnie wzbogaca smak różnych dań – nie tylko azjatyckich! Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, możecie dodać go do wielu innych potraw, również naszych tradycyjnych, polskich.
Kryteria oceny
Większość sosów ma podobny skład: woda, soja, pszenica, sól. Sosy z takim składem otrzymały ocenę pozytywną. Sosy z dodatkiem mąki pszennej albo skrobi otrzymały ocenę neutralną. Jest również wiele wersji z obniżoną ilością soli, ale w zamian zawierają one dodatek cukru. Na grafikach zaznaczony został cukier na pomarańczowo, żeby zwrócić tylko Waszą uwagę na to, że on się tam znajduje. Jego dodatek nie jest wysoki.
- pozytywna dla sosów bez zbędnych składników. Otrzymały ją również sosy z dodatkiem cukru (wersje z obniżoną ilością soli), ponieważ jego dodatek nie jest wysoki.
- neutralna dla sosów z dodatkiem mąki pszennej albo skrobi.
- negatywna dla sosów z gorszym składem – z konserwantami i wzmacniaczami smaku. Sos Healthy Boy nie jest sosem sojowym, dlatego otrzymał ocenę negatywną. Jest syropem cukrowym z dodatkiem sosu sojowego. Natomiast ocena Sosu Tao Tao mniej soli waha się między negatywną a neutralną.
Więcej na temat sosów sojowych przeczytacie w artykule – klik.