Dzisiaj przed wami zestawienie śmietanek 30%. Pojawiło się sporo próśb o przygotowanie takiego porównania, a więc oto jest. Czym kierować się przy wyborze śmietanki? Czego w nich unikać? Zapraszamy do czytania!
Śmietana i śmietanka – czym się różni?
Wiele osób nie ma pojęcia, że są to różne rzeczy. Śmietanka to produkt, w którym za wiele nie można “namieszać”. Taka dobrej jakości składa się wyłącznie ze śmietanki z mleka (do niektórych dodaje się zagęstniki). Tym drugim dałyśmy ocenę negatywną, choć na dobrą sprawę tylko dlatego, że zagęstniki są tu zbędne – nie są bowiem szkodliwe. W tym miejscu warto napisać, czym różni się śmietana i śmietanka. Wiele osób nie ma pojęcia, że są to dwa różne produkty, które dzięki swoim właściwościom sensorycznym różnią się zastosowaniem.
Śmietanka powstaje w procesie odwirowania mleka, następnie poddawana pasteryzacji i czasami homogenizacji. Ma słodki smak, może mieć konsystencję rzadką lub bardziej gęstą, dodaje się ją np. do deserów i kremów.
Śmietana to śmietanka poddana ukwaszaniu (za pomocą bakterii kwasu mlekowego lub w sposób naturalny). ma kwaśny smak, co determinuje jej zastosowanie – np. do zup i sałatek.
Uważajcie na podróby śmietan!
Jeśli już jesteśmy w temacie śmietan, nie sposób nie napisać na temat podróbek. Wiem wiem, tematem głównym są tu śmietanki, ale problem ten wielokrotnie przewijał się w komentarzach na Facebooku, więc uznałam, że warto też o tym wspomnieć. Chodzi o ukwaszone emulsje tłuszczowe, miksy mleczne z tłuszczami roślinnymi, mieszanki maślanki z tłuszczami roślinnymi. Zawierają one też zawsze emulgatory, aby cała emulsję coś “trzymało w kupie”. Oczywiście, takie produkty nie mają i NIE MOGĄ MIEĆ nazwy “śmietana” w nazwie, tylko np. Kremowa, Świetna Gospodyni (to drugie słowo małymi literkami, aby ktoś zamiast “świetna” w pośpiechu przeczytał “śmietana” – taki produkt serio istnieje). Wiele osób nabiera się na to – kusi ich niższa cena, wygląd opakowania imitujący opakowanie śmietany oraz to, że na półce jest razem ze śmietanami. Szukając śmietanki czy śmietany nie daj się nabrać na podróbki!