W ostatnich latach serki typu włoskiego bardzo zyskały na popularności. Mamy w sklepach m.in. mozzarellę, parmezan, ricottę (której porównanie robiłyśmy tutaj 🙂 i właśnie – mascarpone. Dzisiaj porównamy sobie składy tych ostatnich.
Czym jest mascarpone?
Jest to ser z mleka krowiego, który spośród innych serów wyróżnia się tym, że zrobiony jest ze śmietanki – a nie z mleka. W procesie produkcji mleko m.in. odwirowuje się, koaguluje, a następnie zakwasza – tak, aby smak serka był charakterystyczny. Dzięki temu, że serek powstaje ze śmietanki, jest on bardzo pusztysy, gęsty i ma kremową konsystencję. W smaku jest on słodkawy, powinien być on spożywany świeży – nie może długo leżeć w lodówce, bo może szybko kwaśnieć.
Składy serków ze sklepu
To chyba pierwsze tak “jednolite” zestawienie. Dlaczego? Bo składy są do siebie bardzo zbliżone – żeby nie powiedzieć, że takie same. W dodatku wszystkie oceny są pozytywne – co nas bardzo cieszy. Każdy z nich składa się ze śmietanki (niektóre z dodatkiem mleka) oraz regulatora kwasowości – kwasu cytrynowego lub mlekowego. Biorąc pod uwagę proces produkcyjny, jest to dodatek ważny – dlatego też nie możemy go zaznaczyć jako zbędny, gdyż zakwaszanie sera jest tutaj etapem niezbędnym.