Prażynki, obok chipsów i paluszków, są jednymi z najpopularniejszych przekąsek. Jak to zwykle bywa, zależnie od smaku składy są różne – wydawałoby się, że podobnie, jak w przypadku chipsów, solone będą miały najkrótszą listę składników. Sprawdźmy to!
O ile chipsy składają się głównie z ziemniaków, o tyle prażynki zazwyczaj na pierwszym miejscu w składzie mają skrobię ziemniaczaną czy susz ziemniaczany. Nie znalazłyśmy żadnych, które mają “klasyczne” ziemniaki na pierwszym miejscu – jeśli występują, to kawałek dalej (lub w ogóle ich nie ma). Taka jest specyfika produktu i idą za tym także inne “efekty” smakowe, niż np. w chipsach.
Te prażynki, które mają w składzie skrobię ziemniaczaną, olej, ewentualnie ziemniaka i sól otrzymały ocenę pozytywną. Spadała ona, gdy w produkcie pojawiał się cukier – nie do końca rozumiemy jego dodawanie, jeśli prażynki mają być SOLONE (czyli w zamierzeniu słone). Na szczęście jest on raczej pod koniec składów – niepokoi nas fakt, że w zdecydowanej większości prażynek się on pojawił.
Ocena spadała jeszcze bardziej, gdy w produkcie pojawiały się emulgatory, spulchniacze, stabilizatory, fosforany czy sztuczne aromaty. Takie prażynki otrzymały ocenę negatywną. Wciąż uczulamy na to, aby wybierać produkty z jak najkrótszą listą składników – mimo, że często nie są to dodatki szkodliwe, to im mniej chemii w jedzeniu, tym lepiej!