Popcorn – porównanie

Kategoria: Porównanie produktów


Całkiem niedawno stworzyłam na Facebooka pojedynczą grafikę porównawczą z popcornami do mikrofalówki. Temat wydał mi się na tyle interesujący, że postanowiłam zrobić większe porównanie – i dzisiaj mogę je Wam przedstawić.


W naszym zestawieniu postanowiliśmy przyznać pozytywne oceny tam, gdzie na liście składników były tylko ziarna kukurydzy. Tak naprawdę tylko to wystarczy, aby spokojnie zrobić z nich popcorn. Oczywiście jeśli popcorn ma jakiś smak, na przykład solony czy serowy, to te dodatki smakowe jak sól i ser również nie zostały oznaczone jako zbędne – wiadomo.


Niestety często zamiast prawdziwego na przykład sera czy masła dodaje się do ziaren kukurydzy sztuczne aromaty, które nie mają zupełnie nic wspólnego z naturalnym składnikiem, nadającym „tytułowy” smak. Oceny negatywne są więc wszędzie tam, gdzie były inne dodatki, między innymi właśnie aromaty, ale też tłuszcz palmowy oraz emulgatory (nikomu tutaj zupełnie niepotrzebne). Przyznałyśmy dwie oceny neutralne w drodze wyjątku – przy Blue Corn oraz Chips and Snacks, gdzie jedynym dodatkiem są oleje inne, niż palmowy.


Co nastraja optymistycznie to to, że chyba jest więcej jednak tych pozytywnych składów. Zatem, jeśli szukacie popcornu na wieczorny seans filmowy, zawsze czytajcie skład 😉 jest duży wybór!

AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i korepetytor prywatny matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :) Prowadzi bloga http://www.katsuumi.pl/

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie



Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.