Niestety polewy do ciast nie mają zbyt dobrych składów. Żadna sklepowa nie otrzymała oceny pozytywnej. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie polewy samemu.
Kryteria oceny
Przede wszystkim: polewa, która ma oleje roślinne bliżej początku składu niż tłuszcz mleczny, NIE JEST POLEWĄ CZEKOLADOWĄ – a jedynie o smaku czekolady.
- neutralna dla większości sklepowych polew. Nie mają zbyt dobrego składu, nie polecam ich nikomu.
- negatywna tam, gdzie skład naprawdę pozostawia wiele do życzenia – a produkt zawiera częściowo utwardzone kwasy tłuszczowe (źródło izomerów trans).
Domowa polewa
Podstawą dobrej polewy powinna być czekolada dobrej jakości. Dobra czekolada NIE zawiera dodatku polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) ani tłuszczów roślinnych innych niż kakaowy (czyli np. palmowego, shea). Może zawierać dodatek lecytyny (z soi albo słonecznikowej), ale czekolada idealna nie zawiera w ogóle dodatku emulgatorów!
Przepisów na polewy jest sporo – np. czekolada + śmietanka 30%, czekolada + mleko, czekolada + masło. Wybierz taki, który brzmi dla Ciebie najbardziej smakowicie i udekoruj swoje ciastka i ciasta pyszną polewą BEZ zbędnych składników!