Płatki kukurydziane kupowane są przez wiele osób, ponieważ można je jeść na śniadanie np. z mlekiem, a także zastosować jako panierkę do mięs. Również można je jeść jako przekąskę. Z tego względu postanowiłam sprawdzić, które mają najlepszy skład i ile zawierają cukrów.
Skład płatków kukurydzianych
Wydawałoby się, że płatki kukurydziane to tylko kukurydza. Jednak oprócz kukurydzy zawierają również cukier, sól, emulgatory, barwniki, substancje wzbogacające. Z tej listy składników pozytywne są tylko substancje wzbogacające, czyli witaminy i składniki mineralne. Na niewielką ilość cukru i soli mogę przymknąć oko, ale już pozostałe składniki są zbędne.
Kryteria oceny
- pozytywna – otrzymały ją płatki składające się w 100% z kukurydzy oraz płatki, które nie zawierają dodatku cukru.
- neutralna – otrzymały ją płatki z dobrym składem, ale z cukrem, za co otrzymują minus.
- negatywna – otrzymały ją płatki, które mają gorszy skład i zawierają zbędne składniki jak emulgatory czy też regulatory kwasowości.
Ilość cukrów
Najlepszym wyborem są płatki kukurydziane bez dodatku cukru. Ale pozytywną ocenę dostały również te zawierające ekstrakt słodowy jęczmienny (zawiera naturalne cukry), ale jego dodatek jest bardzo niski. Tak naprawdę mogłabym go nie zaznaczać na grafice – bo jego ilość jest znikoma. I ilość cukrów w tych płatkach wynosi 1,4 g/100 g, czyli niewiele.
Natomiast słodzone cukrem płatki zawierają od 3,8 g-9,1 g cukrów w 100 g. Najbardziej słodkie są najpopularniejsze Corn Flakes od Nestle. Mnie to nie dziwi, a Was? Uwaga! dodatek witamin nie czyni tego produktu zdrowszym. Dlatego najlepiej jest nie ufać reklamom i czytać etykiety!