Skip to main content

Pizze serowe – jakie mają składy?

2022-06-20

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Pizze serowe. Przyznamy, że do tego zestawienia zainspirowała nas pizza od rapera Kizo, która całkiem niedawno wyszła do sprzedaży – to prawda, lubimy przyglądać się produktom wydawanym przez celebrytów. Uznałyśmy jednak, że inne pizze typu 4 sery także zasługują na przejrzenie. Wśród analizowanych pizz nie było żadnej z idealnym składem – zawsze znalazł się choć […]

Pizze serowe. Przyznamy, że do tego zestawienia zainspirowała nas pizza od rapera Kizo, która całkiem niedawno wyszła do sprzedaży – to prawda, lubimy przyglądać się produktom wydawanym przez celebrytów. Uznałyśmy jednak, że inne pizze typu 4 sery także zasługują na przejrzenie.

Wśród analizowanych pizz nie było żadnej z idealnym składem – zawsze znalazł się choć jeden dodatek, którego mogłoby nie być. Takim pizzom, które miały ogólnie dobry skład, a jedynie gdzieś pojawiła się dekstroza czy chlorek wapnia w serze, przyznawałyśmy oceny pozytywne. Niżej oceniłyśmy pizze „bogatsze” w dodatki polepszające.

– najpopularniejsza z nich jest chyba pizza Guseppe – wypadła dość mocno przeciętnie. Szkoda też, że Dr Oetker zdecydował się na użycie owianego złą sławą oleju palmowego w kilku swoich pizzach.
– pizza Sukcesiliana od Kizo to pozytywne zaskoczenie, ma naprawdę dobry skład (poza tą dekstrozą). Ona, jak i pizza z Żabki, Lidla, Auchan czy marki Proste Historie uzyskały oceny pozytywne.

Wśród dodatków, jakie produenci z chęcią dodawali, były skrobie modyfikowane, sztuczne aromaty, aromat dymu wędzarniczego, emulgatory i substancje zagęszczające. Uważamy, że pizza obyłaby się bez nich. W niektórych z nich producenci nie podali składu serów, co wpędza nas w lekką konsternację – wydaje nam się, że te listy składników powinny być podane. Nie wiemy więc, jakie dokładnie składy mają sery w tych pizzach. Natomiast pewne jest, że pizza serowa ma na pewno krótszy i lepszy skład, niż np. pizza z szynką czy salami – tutaj to dopiero producent miałby pole do popisu z dodatkami 🙂


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

69,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022