Skip to main content

Pierniki w czekoladzie z nadzieniem truskawkowym

2020-11-20

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Święta powoli się do nas zbliżają. I choć wiemy, że pieczenie ciasteczek należy raczej do zadań, które uwielbiamy (i które możemy zrobić dużo wcześniej, niż w Wigilię :)), są też osoby, które oszczędzają czas i kupują gotowe ciastka. Dzisiaj przed Wami zestawienie pierników z truskawkowym nadzieniem – ciasteczek, które wiele osób je nie tylko w […]

Święta powoli się do nas zbliżają. I choć wiemy, że pieczenie ciasteczek należy raczej do zadań, które uwielbiamy (i które możemy zrobić dużo wcześniej, niż w Wigilię :)), są też osoby, które oszczędzają czas i kupują gotowe ciastka. Dzisiaj przed Wami zestawienie pierników z truskawkowym nadzieniem – ciasteczek, które wiele osób je nie tylko w Święta, ale przez cały rok.


Oceniając te ciasteczka, zwracałam uwagę na kilka rzeczy. Szczerze mówiąc myślałam też, że uda mi się znaleźć chociaż jedne, które zasłużą na ocenę pozytywną – niestety, nie było takiej opcji. Prawie wszystkie dostały smutną minkę – a tylko jedne neutralną. Jakimi kryteriami się kierowałam?

  • obecnością syropu glukozowo-fruktozowego – uważam, że w słodyczach to podstawowe kryterium, na które powinniśmy zwracać uwagę – i które takie słodkości powinno dyskwalifikować na zakupach
  • obecność konserwantów – najczęściej pojawiał się sorbinian potasu
  • obecność fosforanów – pamiętajcie, że w naszej diecie i tak najczęściej jest za dużo fosforu, a nadmiar nie działa korzystnie na organizm.

Pierniczki, które nie zawierają żadnego z tych składników to pierniczki E.Wedel – cieszę się, że choć jedne takie udało mi się znaleźć. Są najlepszą opcją spośród gotowców, ale i tak zachowajcie umiar – pamiętajcie, że to cały czas słodycze. W dodatku też nie są idealne – mają sztuczne aromaty, karmel amoniakalny czy E 476 w czekoladzie… Podobnie jak wszystkie pozostałe. Natomiast brak trzech wyżej wypunktowanych składników w pierniczkach Wedla powoduje, że nie mogłam dać ich wszystkich na równi.

Tylko spójrzcie na te składy… A może jednak lepiej zrobić je samemu?


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024