Słodkości popularnie nazywane ptasim mleczkiem niestety nie zachwycają swoim składem. Prawie wszystkie zawierają substancję konserwującą. Jednak udało się znaleźć dwa produkty z lepszym składem!
Kryteria oceny
- pozytywną ocenę otrzymały dwa produkty – Earth of Eco i Bio Sweet – nie zawierają dodatku substancji konserwującej ani wielu innych zbędnych składników. Plus za zastosowanie masła i brak dodatku tłuszczów roślinnych. Nawet skład czekolady jest bardzo dobry! W tych produktach ilość cukrów wynosi 36 i 37 gramów cukrów w 100 g, natomiast w pozostałych 50 albo więcej g w 100 g – widać różnicę, prawda?
- neutralną ocenę otrzymało sporo produktów – plus za zastosowanie masła zamiast tłuszczów roślinnych. Poza tym te słodycze zawierają substancję konserwującą i skład czekolady nie zachwyca.
- negatywną ocenę otrzymały ptasie mleczka zawierające substancje konserwujące, tłuszcze roślinne i inne zbędne składniki.
Po co emulgatory i tłuszcz palmowy w czekoladzie?
Masło kakaowe jest drogim surowcem, dlatego producenci starają się produkować czekolady o niższej zawartości tłuszczu. Tylko jak uzyskać odpowiednią konsystencję stosując niższą ilość masła kakaowego? Odpowiedź jest prosta – wystarczy zastosować emulgator E 476. Również dodatek lecytyn (emulgatorów) pozwala zaoszczędzić producentom czekolad i słodyczy sporo pieniędzy. Dzięki emulgatorom proces produkcji czekolady jest krótszy, ponieważ czekolada może być konszowana (mieszana) znacznie krócej. Wielu producentów dodatkowo oszczędza i zastępuje drogi tłuszcz kakaowy innymi tłuszczami roślinnymi takimi jak shea czy palmowy. Musisz bardzo uważać, żeby kupić czekoladę wysokiej jakości. Idealna będzie oczywiście odpowiednio droższa.