Skip to main content

Pianki w czekoladzie o smaku waniliowym, czyli “ptasie mleczka”

2021-03-05

Porównanie produktów

Autor: Kamila Kweczke

Słodkości popularnie nazywane ptasim mleczkiem niestety nie zachwycają swoim składem. Prawie wszystkie zawierają substancję konserwującą. Jednak udało się znaleźć dwa produkty z lepszym składem! Kryteria oceny pozytywną ocenę otrzymały dwa produkty – Earth of Eco i Bio Sweet – nie zawierają dodatku substancji konserwującej ani wielu innych zbędnych składników. Plus za zastosowanie masła i brak dodatku […]

Słodkości popularnie nazywane ptasim mleczkiem niestety nie zachwycają swoim składem. Prawie wszystkie zawierają substancję konserwującą. Jednak udało się znaleźć dwa produkty z lepszym składem!


Kryteria oceny

  • pozytywną ocenę otrzymały dwa produkty – Earth of Eco i Bio Sweet – nie zawierają dodatku substancji konserwującej ani wielu innych zbędnych składników. Plus za zastosowanie masła i brak dodatku tłuszczów roślinnych. Nawet skład czekolady jest bardzo dobry! W tych produktach ilość cukrów wynosi 36 i 37 gramów cukrów w 100 g, natomiast w pozostałych 50 albo więcej g w 100 g – widać różnicę, prawda?
  • neutralną ocenę otrzymało sporo produktów – plus za zastosowanie masła zamiast tłuszczów roślinnych. Poza tym te słodycze zawierają substancję konserwującą i skład czekolady nie zachwyca.
  • negatywną ocenę otrzymały ptasie mleczka zawierające substancje konserwujące, tłuszcze roślinne i inne zbędne składniki.

Po co emulgatory i tłuszcz palmowy w czekoladzie?

Masło kakaowe jest drogim surowcem, dlatego producenci starają się produkować czekolady o niższej zawartości tłuszczu. Tylko jak uzyskać odpowiednią konsystencję stosując niższą ilość masła kakaowego? Odpowiedź jest prosta – wystarczy zastosować emulgator E 476. Również dodatek lecytyn (emulgatorów) pozwala zaoszczędzić producentom czekolad i słodyczy sporo pieniędzy. Dzięki emulgatorom proces produkcji czekolady jest krótszy, ponieważ czekolada może być konszowana (mieszana) znacznie krócej.  Wielu producentów dodatkowo oszczędza i zastępuje drogi tłuszcz kakaowy innymi tłuszczami roślinnymi takimi jak shea czy palmowy. Musisz bardzo uważać, żeby kupić czekoladę wysokiej jakości. Idealna będzie oczywiście odpowiednio droższa.


AUTOR

Kamila Kweczke

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024