Panettone jest rodzajem włoskiej drożdżowej babki z bakaliami, którą przygotowuje się w okresie świątecznym. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły. Można ją upiec samemu albo kupić w sklepie. Przejrzałam sklepowe wypieki i jest całkiem, całkiem.
Przegląd włoskich babek Panettone
- Putka – producent nie określił procentowej ilości bakalii ani nie napisał dokładnego składu kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryny, ale cały skład zasługuje na wyróżnienie. Przede wszystkim babka nie zawiera emulgatora ani syropu glukozowo-fruktozowego. Ogromny plus za użycie prawdziwego miodu! I kolejna zaleta to brak dodatku składników, które można zaznaczyć na kolor pomarańczowy 🙂 Minus za to, że nie można kupić tej babki na terenie całej Polski.
- Favorina – można kupić w Lidlu. Zacznę od zalet: podoba mi się zastosowanie jajek z chowu ściółkowego (choć rok wcześniej były z wolnego wybiegu, także postawili na nieco gorszy rodzaj chowu – ale cały czas lepszy, niż klatkowy!), wysoka ilość rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jednak minus za zbędne składniki.
- Maina – można kupić w Biedronce. Szkoda, że nie znamy dokładnej ilości bakalii, ale jest ich sporo, ponieważ są na początku listy składników. Duży plus za zastosowanie świeżych jaj, masła i mleka (zazwyczaj stosuje się mleko w proszku). Cieszą mnie również naturalne aromaty.
- Granducale – można kupić w Tesco. Plus za wysoką ilość bakalii, zastosowanie masła, świeżych jaj.
- DenisFoods – można kupić w Tesco. Plus za wysoką ilość bakalii, zastosowanie masła, świeżych jaj.
- Auchan – plus za zastosowanie mleka (nie w proszku!), masła i jaj (zamiast mas jajowych czy też jaj w proszku).
- Consonni. Plus za zastosowanie masła, jaj (zamiast mas jajowych czy też jaj w proszku).
- Fornai & Pasticceri – ma najgorszy skład w porównaniu do innych babek. Wynika to ze składu kandyzowanej skórki pomarańczowej.