Skip to main content

Panettone

2017-12-14

Porównanie produktów

Autor: Kamila Kweczke

Panettone jest rodzajem włoskiej drożdżowej babki z bakaliami, którą przygotowuje się w okresie świątecznym. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły. Można ją upiec samemu albo kupić w sklepie. Przejrzałam sklepowe wypieki i jest całkiem, całkiem. Przegląd włoskich babek Panettone Putka – producent nie określił procentowej ilości bakalii ani nie napisał dokładnego składu kandyzowanej skórki pomarańczy […]

Panettone jest rodzajem włoskiej drożdżowej babki z bakaliami, którą przygotowuje się w okresie świątecznym. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły. Można ją upiec samemu albo kupić w sklepie. Przejrzałam sklepowe wypieki i jest całkiem, całkiem.


Przegląd włoskich babek Panettone

  1. Putka – producent nie określił procentowej ilości bakalii ani nie napisał dokładnego składu kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryny, ale cały skład zasługuje na wyróżnienie. Przede wszystkim babka nie zawiera emulgatora ani syropu glukozowo-fruktozowego. Ogromny plus za użycie prawdziwego miodu! I kolejna zaleta to brak dodatku składników, które można zaznaczyć na kolor pomarańczowy 🙂 Minus za to, że nie można kupić tej babki na terenie całej Polski.
  2. Favorina – można kupić w Lidlu. Zacznę od zalet: podoba mi się zastosowanie jajek z chowu ściółkowego (choć rok wcześniej były z wolnego wybiegu, także postawili na nieco gorszy rodzaj chowu – ale cały czas lepszy, niż klatkowy!), wysoka ilość rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jednak minus za zbędne składniki.
  3. Maina – można kupić w Biedronce. Szkoda, że nie znamy dokładnej ilości bakalii, ale jest ich sporo, ponieważ są na początku listy składników. Duży plus za zastosowanie świeżych jaj, masła i mleka (zazwyczaj stosuje się mleko w proszku). Cieszą mnie również naturalne aromaty.
  4. Granducale – można kupić w Tesco. Plus za wysoką ilość bakalii, zastosowanie masła, świeżych jaj.
  5. DenisFoods – można kupić w Tesco. Plus za wysoką ilość bakalii, zastosowanie masła, świeżych jaj.
  6. Auchan – plus za zastosowanie mleka (nie w proszku!), masła i jaj (zamiast mas jajowych czy też jaj w proszku).
  7. Consonni. Plus za zastosowanie masła, jaj (zamiast mas jajowych czy też jaj w proszku).
  8. Fornai & Pasticceri – ma najgorszy skład w porównaniu do innych babek. Wynika to ze składu kandyzowanej skórki pomarańczowej.

AUTOR

Kamila Kweczke

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024