Skip to main content

Oranżady czerwone – porównanie

2020-03-18

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Jakiś czas temu prosiliście nas o zestawienie napojów gazowanych typu oranżada. Spełniamy więc wasze życzenie i prezentujemy dzisiaj porównanie czerwonych oranżad – jak myślicie, czy są jakieś z dobrym składem? Niestety, nie możemy spodziewać się “bezcukrowego” cudu – wszystkie napoje zostały posłodzone – niektóre cukrem białym, inne trzcinowym, a jeszcze inne masą słodzików sztucznych. I […]

Jakiś czas temu prosiliście nas o zestawienie napojów gazowanych typu oranżada. Spełniamy więc wasze życzenie i prezentujemy dzisiaj porównanie czerwonych oranżad – jak myślicie, czy są jakieś z dobrym składem?

Niestety, nie możemy spodziewać się “bezcukrowego” cudu – wszystkie napoje zostały posłodzone – niektóre cukrem białym, inne trzcinowym, a jeszcze inne masą słodzików sztucznych. I prawdę mówiąc lepsza dla nas będzie oranżada, która zawiera cukier, ale ma w miarę czysty skład, niż ta, która naładowana jest słodzikami i inną sztucznością. Jest też grupa napojów, które mogą zawierać albo cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy i jest to oznaczone odpowiednią literką na opakowaniu. Warto na to zwracać uwagę, bo cukier biały będzie mimo wszystko lepszym rozwiązaniem niż syrop. 


W każdej oranżadzie jest dwutlenek węgla, który odpowiada za bąbelki gazu – jest nieodłącznym elementem napojów gazowanych. Miałyśmy problem z zaznaczeniem kwasu cytrynowego – w końcu postanowiłyśmy go nie zaznaczać czerwonym kolorem, ponieważ w tego typu produktach regulator kwasowości jest potrzebny. Spośród dodatków nie podobają nam się konserwanty, barwniki sztuczne mogące mieć szkodliwy wpływ na skupienie uwagi u dzieci (azorubina i tartrazyna), wymienione wyżej słodziki, sztuczne aromaty.


W zestawieniu znalazł się ekologiczny napój, który dostał ocenę pozytywną – firmy I am BIO – nie ma on żadnych dodatków chemicznych, poza kwasem cytrynowym, o którym wspomniałam wcześniej. Oceny neutralne dostały te, które mają dodatkowo aromat, a negatywne – wszystkie z innymi dodatkami. 


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024