Skip to main content

Odżywki białkowe (WPC) o smaku waniliowym

2017-11-20

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Odżywki białkowe są jednym z najczęściej stosowanych suplementów diety przez zawodowych sportowców, jak również przez osoby, które po prostu prowadzą aktywny tryb życia. Ich zadaniem jest uzupełnienie niedoborów białka, które bardzo często występują w codziennej diecie. Są przydatne zarówno w okresie redukcji, jak i budowania masy mięśniowej. Dziś przyjrzymy się składom koncentratów białka serwatkowego (WPC). […]

Odżywki białkowe są jednym z najczęściej stosowanych suplementów diety przez zawodowych sportowców, jak również przez osoby, które po prostu prowadzą aktywny tryb życia. Ich zadaniem jest uzupełnienie niedoborów białka, które bardzo często występują w codziennej diecie. Są przydatne zarówno w okresie redukcji, jak i budowania masy mięśniowej. Dziś przyjrzymy się składom koncentratów białka serwatkowego (WPC).


Wybór jest bardzo duży, a ceny nie są niskie, stąd dobrze jest wybrać taką firmę, której odżywka białkowa będzie miała względnie najlepszą jakość. Po pierwsze powinna zawierać jak najwyższą ilość przyswajalnego białka o dobrym składzie aminokwasowym – przede wszystkim odpowiednią zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA). Pod względem zawartości białka najlepiej wypada WPC marki Bulkpowders (24,2 g białka w porcji), najsłabiej FA NUTRITION (20 g białka). Pamiętajcie, że im więcej białka, tym mniej cukrów (laktozy) i tłuszczu – a w przypadku odżywek białkowych nie o nie nam chodzi. Pod tym względem najlepsze będą izolaty białkowe (WPI), które zawierają ponad 90% białka serwatkowego – są jednak sporo droższe.

Kolejna rzecz to ilość dodatków do żywności, choć należy pamiętać, że wiele z nich pełni tam dość istotną funkcję. Na przykład lecytynasojowa jest stosowana jako środek instantyzujący dla lepszej mieszalności i zapobiegania tworzenia się piany, ale najlepiej, by mimo wszystko było jej jak najmniej. Również aromaty są niezbędne, aby nadać odpowiedni smak i zapach – najlepszą opcją są naturalne aromaty, ale w odżywkach białkowych są one niestety rzadkie.

Trudno jest jednoznacznie ocenić odżywki białkowe – zwłaszcza, że różnią się one ropuszczalnością, strukturą, smakiem – nawet te, które mają jednakowy skład. Nie unikniemy w nich słodzików, ale możemy uniknąć zagęstników(guma arabska) oraz barwników (np. żółcień chinolinowa). Wybór jest więc też efektem różnych preferencji smakowych.


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024