Było już porównanie musztard Dijon, teraz czas na zestawienie musztard sarepskich. Sprawdźcie, na co zwrócić uwagę przy wyborze!
Warto, aby w takiej musztardzie znalazło się jak najmniej różnych dodatków. Jeśli chodzi o musztardę sarepską, to na ogół nie ma ich w niej dużo – producenci zadbali przez ostatnie lata o poprawę składów swoich musztard i pousuwali z nich np. konserwanty, jeśli były w nich obecne. Teraz dużo lepiej to wygląda.
W musztardzie pojawiają się czasami sztuczne aromaty – warto więc wybierać te, gdzie albo są aromaty naturalne albo nie ma ich wcale. Niemalże w każdej znajdziemy kurkuminę, której jako barwnik naturalnego pochodzenia nie zaznaczałyśmy na czerwono. Nadaje ona sarepskiej charakterystyczną, ciemnożółtą barwę.
Tym razem większość produktów otrzymała pozytywną ocenę. Tam, gdzie pojawiły się wspomniane aromaty, ocena jest neutralna.
Musztarda sarepska niewątpliwie jest jedną z najpopularniejszych rodzajów musztard w naszych redakcyjnych lodówkach nigdy nie brakuje musztardy – to nie tylko dobry sos i przyprawa do potraw – ma naprawdę dużo dobrych właściwości.
Za te pozytywne właściwości odpowiada gorczyca – główny składnik musztardy. Jest ona źródłem:
– błonnika
– witamin
– pierwiastków
– antyoksydantów
Pomaga też w dolegliwościach trawiennych, oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Ale, ale! Nie zapominajmy, że gorczyca nie jest jedynym składnikiem musztardy i warto patrzeć całościowo na ten produkt 😊😉 większość musztard, jakie udało nam się znaleźć, ma dobry skład. Obecność cukru została zaznaczona kolorem pomarańczowym, ale jest on jednym z podstawowych składników musztardy, więc nie zaniżałyśmy ocen.