Skip to main content

Musztardy Dijon – zestawienie

2021-05-14

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Musztarda dla wielu osób jest niezbędnym dodatkiem do większości potraw. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej pieczonego mięsa lub potraw z grilla, a nawet zwykłych parówek! Rodzajów musztard jest całkiem dużo i każda ma swoich zwolenników. Różnią się składnikami, metodą produkcji, pochodzeniem. Dzisiaj zajmiemy się musztardą Dijon – najbardziej pikantną ze wszystkich, ale mamy wrażenie, […]

Musztarda dla wielu osób jest niezbędnym dodatkiem do większości potraw. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej pieczonego mięsa lub potraw z grilla, a nawet zwykłych parówek! Rodzajów musztard jest całkiem dużo i każda ma swoich zwolenników. Różnią się składnikami, metodą produkcji, pochodzeniem. Dzisiaj zajmiemy się musztardą Dijon – najbardziej pikantną ze wszystkich, ale mamy wrażenie, że to wśród nich znajdziemy najwięcej musztard z dobrym składem 🙂


Zacznijmy od początku.  Z czego powstaje musztarda? Jest to nic innego, jak mieszanina zmielonych ziaren gorczycy z octem. Dodaje się do nich także sól i cukier – i to powinno być wszystko. Na rynku są jednak musztardy, które nie zawierają dodatku cukru – należy do nich właśnie musztarda Dijon. Dlatego też uważamy, że jeśli ktoś lubi potrawy pikantne, może spokojnie zastąpić musztardą Dijon inną, którą używa – na rzecz zmniejszenia ilości cukru dodanego w diecie (którego i tak jest już sporo).

Wybierając musztardę (bez względu na jej rodzaj), zwracajcie uwagę na obecność dodatków do żywności.  Do wielu dodaje się pirosiarczyn sodu, czyli substancję konserwującą. Mimo, że jest to dodatek dozwolony w przemyśle spożywczym (jak wiele innych), to jego działanie może być niekorzystne – może być m.in. przyczyną silnych życiu ataków astmy oraz wywoływać katar sienny, a także chroniczną pokrzywkę i stany zapalne skóry skóry. Może również powodować bóle głowy, podrażnienie układu pokarmowego, mdłości. Jeśli więc mamy możliwość kupić musztardę bez substancji konserwującej, lepiej wybrać właśnie taką 🙂


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Piszemy Etykiety, Twoje kosmetyczne „zrób to sam”

44,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy e-book dla dziecka i rodzica na temat drugiego śniadania!

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2021