Skip to main content

Mleka czekoladowe i o smaku czekoladowym

2020-02-19

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Tym razem przygotowałyśmy dla was porównanie mlek czekoladowych i o smaku czekoladowym – wiemy, że były o nie prośby, więc dziś wychodzimy im naprzeciw 🙂 otwórzcie grafikę w nowej karcie i przybliżcie, aby mieć lepszą widoczność tekstu 🙂 Mleka smakowe to wybór dla osób, które nie lubią naturalnego smaku mleka, a dodatkowo wprost uwielbiają słodkie – […]

Tym razem przygotowałyśmy dla was porównanie mlek czekoladowych i o smaku czekoladowym – wiemy, że były o nie prośby, więc dziś wychodzimy im naprzeciw 🙂 otwórzcie grafikę w nowej karcie i przybliżcie, aby mieć lepszą widoczność tekstu 🙂


Mleka smakowe to wybór dla osób, które nie lubią naturalnego smaku mleka, a dodatkowo wprost uwielbiają słodkie – bo niestety, czekoladowe mleka są bardzo naładowane cukrem. Nie możemy więc powiedzieć, że jest to lepsza alternatywa dla mleka, ale wiemy, że tego typu smakołyki mają swoich zwolenników. Takie mleka najczęściej mają około 10 g cukru w 100 g produktów (chociaż Arla Protein ma go nieco poniżej 5 g, za co dostaje plus). Opakowanie standardowego mleka czekoladowego 300 g to już około 30 g, czyli prawie 7 kostek cukru – MASA! Dlatego też odradzamy takie przysmaki. 


Mleka czekoladowe w większości nie grzeszą także resztą składu. Znajdują się w nich zagęstniki typu karagen, guma ksantanowa, skrobia modyfikowana, do tego emulgatory, aromaty, a także fosforany. Plusem jest dodatek witamin w niektórych produktach, tylko teraz zastanówmy się – czy odrobina syntetycznych witamin będzie wywierać większy wpływ na zdrowie? Czy jednak cała masa cukru dodanego, która który w składzie zdecydowanie przeważa nad dodatkami wzbogacającymi? Dla nas zdecydowanie większą rolę odegra tu cukier. Tego byśmy się trzymały.


Jeśli chodzi o oceny (brałyśmy pod uwagę skład i obecność dodatków), pozytywnie wyróżniły się mleka Bakoma Bio, Cocio i Piątnica, w których nie było żadnego zagęstnika czy też innego dodatku (jedynym zaznaczonym składnikiem jest tam cukier). Inne wypadły trochę lub znacznie gorzej. 


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024