Skip to main content

Mleczko kokosowe

2020-02-19

Porównanie produktów

Autor: Kamila Kweczke

Używasz często mleczka kokosowego (napoju kokosowego) i nie czytasz jego składu? Błąd! Przekonaj się jak bardzo mogą się między sobą różnić mleczka kokosowe! Ile kokosa w mleczku/napoju kokosowym?  Najpierw sprawdź jaką ilość ekstraktu z kokosa/kokosa zawiera produkt. Im więcej, tym lepiej 🙂 Najlepiej jeśli napój kokosowy składa się tylko z kokosa i wody. Jeśli znajdziesz […]

Używasz często mleczka kokosowego (napoju kokosowego) i nie czytasz jego składu? Błąd! Przekonaj się jak bardzo mogą się między sobą różnić mleczka kokosowe!


Ile kokosa w mleczku/napoju kokosowym? 

Najpierw sprawdź jaką ilość ekstraktu z kokosa/kokosa zawiera produkt. Im więcej, tym lepiej 🙂 Najlepiej jeśli napój kokosowy składa się tylko z kokosa i wody. Jeśli znajdziesz taki produkt to go kupuj. Natomiast omijaj te, które zawierają emulgatory, stabilizatory, substancje konserwujące. Taka lista składników nie wróży niczego zdrowego. I jestem pewna, że w smaku też będzie o wiele gorszy. 

Zawartość tłuszczu

Mlekiem kokosowym nazywa się produkty o zawartości tłuszczu od 10 do 20% tłuszczu. Poniżej 10% mamy do czynienia z produktem light, powyżej 20% ze “śmietaną”. Lepszym wyborem są mleczka o wysokiej ilości tłuszczu. Na bazie takich produktów (16-20% tłuszczu) powstają o wiele lepsze dania niż na bazie tych, co zawierają mniej tłuszczu (10-12%).

Zawartość tłuszczu w przedstawionych na grafice produktach:

  • House of Asia (w zależności od rodzaju) – 12/18/21% tłuszczu
  • Blue Dragon – 15%
  • Amaizin – 17% tłuszczu
  • BioAsia – 17% tłuszczu
  • Suree – 17% tłuszczu
  • NaturAvena – 17,1% tłuszczu
  • Tesco – 18,1% tłuszczu
  • Thai Coco – 18,2%
  • AROY-D -19% tłuszczu
  • Real Thai (puszka i kartonik) – 19% tłuszczu
  • enerBio – 22% tłuszczu

Jak widzisz, jest całkiem nieźle. Jeśli jednak chcesz użyć produktu z niższą zawartością tłuszczu to musisz dodać go więcej do potrawy, żeby smak był bardziej wyczuwalny (zależy na jakim efekcie końcowym Ci zależy).

Po co stabilizatory?

Dzięki stabilizatorom i emulgatorom produkt nie rozdziela się na wodę i “śmietanę” kokosową. Mleczka kokosowe z tymi substancjami dodatkowymi mają jednolitą konsystencję i są kremowe – dzięki temu może wydawać się, że zawierają więcej tłuszczu. Jednak nie daj się zwieść! W smaku są o wiele gorsze. Dodam jeszcze, że to my – konsumenci jesteśmy sami sobie winni. Wiele osób myślało, że mleczko jest zepsute jeśli jest rozdzielone na wodę i śmietanę. Dlatego producenci zaczęli stosować stabilizatory i emulgatory – dzięki nim produkt wygląda idealnie… Jednak polecam wybór produktów bez żadnych dodatków “E”.


AUTOR

Kamila Kweczke

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024