Skip to main content

Miksy tłuszczowe – porównanie

2022-05-10

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Miksy tłuszczowe kojarzą się większości z nas bardzo negatywnie. Druga część w ogóle nie zwraca uwagi, że kostki w “maślanym” opakowaniu, to wcale nie masło, a miks tłuszczowy… Na szczęście nie taki diabeł straszny, jak go malują – bo choć wiele miksów ma naprawdę okropny skład, to znajdą się na rynku także całkiem przyzwoite! Mnogość […]

Miksy tłuszczowe kojarzą się większości z nas bardzo negatywnie. Druga część w ogóle nie zwraca uwagi, że kostki w “maślanym” opakowaniu, to wcale nie masło, a miks tłuszczowy… Na szczęście nie taki diabeł straszny, jak go malują – bo choć wiele miksów ma naprawdę okropny skład, to znajdą się na rynku także całkiem przyzwoite!


Mnogość dodatków

Pierwsza rzecz, jaka rzuca nam się w oczy, to ilość dodatków, jakie możemy w miksach znaleźć. Oczywiście,  im skład dłuższy, tym jest ich więcej – jak w przypadku każdego produktu. Najczęściej spotyka się w miksach:

  • emulgatory (E 471, E 472c – lecytyny i E 476 – polirycynooleinian poliglicerolu)
  • aromaty
  • konserwanty (głównie sorbinian potasu E 202)
  • regulatory kwasowości
  • barwniki (na szczęście najczęściej są to karoteny)
  • skrobia modyfikowana

Unikaj utwardzonych olejów!

Dodatki dodatkami, ale podstawowym zarzutem stawianym miksom jest obecność utwardzonych olejów, które mogą być źródłem izomerów trans. Utwardzanie przez uwodornienie jest starszą metodą, w której pod wpływem procesów chemicznych powstają właśnie takie izomery. Obecnie stosuje się także “zdrowszą” metodę estryfikacji, ale na miksach najczęściej i tak nie ma informacji, jaką metodą przeprowadzono ten proces. Dlatego uważamy, że lepiej wybierać miksy bez olejów utwardzonych – najczęściej są to te, które mają stosunkowo dużą zawartość masła.

Najgorsze składy miały miksy w kostkach, ale zarówno wśród nich, jak i tych “pudełkowych”, znalazły się perełki. Najlepsze składy miały: Finuu, Osełka Garwolińska, Valio i Piątnica. Gorzej wypadły m. in. Jagr, Masmix i Delma. Wszystkie są powszechnie dostępne w sklepach, także miejcie oczy szeroko otwarte i czytajcie etykiety… razem z nami!  🙂


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024