Skip to main content

Miksy tłuszczowe – porównanie

2022-05-10

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Miksy tłuszczowe kojarzą się większości z nas bardzo negatywnie. Druga część w ogóle nie zwraca uwagi, że kostki w „maślanym” opakowaniu, to wcale nie masło, a miks tłuszczowy… Na szczęście nie taki diabeł straszny, jak go malują – bo choć wiele miksów ma naprawdę okropny skład, to znajdą się na rynku także całkiem przyzwoite! Mnogość […]

Miksy tłuszczowe kojarzą się większości z nas bardzo negatywnie. Druga część w ogóle nie zwraca uwagi, że kostki w „maślanym” opakowaniu, to wcale nie masło, a miks tłuszczowy… Na szczęście nie taki diabeł straszny, jak go malują – bo choć wiele miksów ma naprawdę okropny skład, to znajdą się na rynku także całkiem przyzwoite!


Mnogość dodatków

Pierwsza rzecz, jaka rzuca nam się w oczy, to ilość dodatków, jakie możemy w miksach znaleźć. Oczywiście,  im skład dłuższy, tym jest ich więcej – jak w przypadku każdego produktu. Najczęściej spotyka się w miksach:

  • emulgatory (E 471, E 472c – lecytyny i E 476 – polirycynooleinian poliglicerolu)
  • aromaty
  • konserwanty (głównie sorbinian potasu E 202)
  • regulatory kwasowości
  • barwniki (na szczęście najczęściej są to karoteny)
  • skrobia modyfikowana

Unikaj utwardzonych olejów!

Dodatki dodatkami, ale podstawowym zarzutem stawianym miksom jest obecność utwardzonych olejów, które mogą być źródłem izomerów trans. Utwardzanie przez uwodornienie jest starszą metodą, w której pod wpływem procesów chemicznych powstają właśnie takie izomery. Obecnie stosuje się także „zdrowszą” metodę estryfikacji, ale na miksach najczęściej i tak nie ma informacji, jaką metodą przeprowadzono ten proces. Dlatego uważamy, że lepiej wybierać miksy bez olejów utwardzonych – najczęściej są to te, które mają stosunkowo dużą zawartość masła.

Najgorsze składy miały miksy w kostkach, ale zarówno wśród nich, jak i tych „pudełkowych”, znalazły się perełki. Najlepsze składy miały: Finuu, Osełka Garwolińska, Valio i Piątnica. Gorzej wypadły m. in. Jagr, Masmix i Delma. Wszystkie są powszechnie dostępne w sklepach, także miejcie oczy szeroko otwarte i czytajcie etykiety… razem z nami!  🙂


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

NowośćPromocja

Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł55,30 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Mniej znaczy więcej. Twoje zero waste na co dzień

47,99 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie – wszystko o pielęgnacji włosów

47,99 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci ebooka "W pełnym słońcu". Dowiesz się z niego więcej na temat bezpiecznego opalania, stosowana SPFów oraz ochrony oczu.

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022