Skip to main content

Lody śmietankowe i waniliowe

2023-07-02

Porównanie produktów

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety

W sprzedaży jest mnóstwo różnych lodów. Na początek pod lupę wezmę lody śmietankowe, które są najbardziej podstawowym smakiem. I wydaje mi się, że są lubiane przez większość.  Skład lodów (śmietankowych) idealny Dla mnie skład lodów sklepowych idealny to taki jak domowy. Do zrobienia domowych lodów potrzebne są: śmietanka, żółtko jaja (ale nie jest to konieczne), […]

W sprzedaży jest mnóstwo różnych lodów. Na początek pod lupę wezmę lody śmietankowe, które są najbardziej podstawowym smakiem. I wydaje mi się, że są lubiane przez większość. 


Skład lodów (śmietankowych) idealny

Dla mnie skład lodów sklepowych idealny to taki jak domowy. Do zrobienia domowych lodów potrzebne są: śmietanka, żółtko jaja (ale nie jest to konieczne), coś do posłodzenia – najczęściej cukier (chociaż byłoby dobrze gdyby zastąpiono go ksylitolem albo erytrytolem). I tyle składników. Nic więcej nie będzie potrzebne. Można też przygotować lody składające się tylko ze śmietanki i mleka skondensowanego. Natomiast, jak przeczytamy skład lodów sklepowych, to możemy się zdziwić. Śmietanki zazwyczaj zawierają tylko odrobinę, a zamiast niej mleko. Do tego mnóstwo emulgatorów i stabilizatorów… Niektóre smakują dobrze (to kwestia indywidualna), ale dlaczego skład nie jest krótszy?

Po co emulgatory i stabilizatory w lodach?

Śmietanka nie jest najtańsza, dlatego producenci stosują mleko i przeróżne dodatki kształtujące odpowiednią konsystencję, smak, barwę, aromat. Na liście składników lodów można znaleźć m.in.:

  • tłuszcze roślinne (olej słonecznikowy, kokosowy, palmowy, sojowy) – stosowane ze względu na ich niską cenę (tłuszcz mleczny jest droższy), niestety mogą wywołać niepożądane zmiany w barwie i smaku,
  • suchą masę beztłuszczową (czyli laktoza, białka serwatkowe, kazeina, witaminy, minerały, enzymy, kwasy) – warunkują prawidłowy przebieg procesu napowietrzania, wydłużają czas topnienia lodów, poprawiają konsystencję,
  • substancje słodzące (cukry: sacharoza, glukoza, fruktoza; sztuczne substancje słodzące np. sorbitol) – zapewniają słodki smak produktu, a także kontrolują powstawanie kryształków lodu wodnego, poprawiają konsystencję, nadają puszystą strukturę,
  • stabilizatory (m. in. mączka chleba świętojańskiego, karboksymetyloceluloza, guma guar, karagen) – warunkują uczucie kremowej konsystencji, zapobiegają rozwarstwianiu się struktury lodów, dzięki nim powstaje stabilna, puszysta struktura, redukują stopień topnienia lodów,
  • emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna) – ułatwiają proces napowietrzania, nadają kremową konsystencję, wydłużają czas topnienia lodów,
  • dodatki smakowe (np. owoce, wanilia, bakalie) – nadają smak, świadczą o jakości produktu,
  • barwniki – nadają, ujednolicają, wzmacniają barwę,
  • woda – nadaje odpowiednią strukturę podczas procesu zamarzania.

Kryteria ocen

W sprzedaży znalazłam lody ze świetnym składem. W końcu mamy coraz większy wybór! Lody z dobrym składem są oczywiście droższe, ale naprawdę warto!

W składach została zaznaczona ilość śmietanki. Jak widzicie waha się między 40 a 0,5%. Różnica jest ogromna… Dlatego nie dziwcie się, że również cena tych pozytywnie ocenionych lodów jest wyższa. Ilość śmietanki w lodach Grycan również jest wysoka, ale one zawierają niestety emulgatory i stabilizatory. Rzadkością są również lody bez tłuszczów roślinnych (zazwyczaj jest to tłuszcz kokosowy). Takie lody powinny być smaczniejsze (nie próbowałam, więc nie mogę tego stwierdzić na pewno). Niestety tylko kilka z nich ma dobry skład, pozostałe zawierają inne, zbędne składniki.

Podsumowując:

  • ocenę pozytywną otrzymały lody: Haagen-Dazs, Pewni Dobrego i Green Eskimos. Mają dobre składy i nie mam do nich zastrzeżeń. Co do Green Eskimos – zawierają one dodatek mączki chleba świętojańskiego, ale przymykam oko – klik.
  • ocenę neutralną otrzymały lody, które zawierają wysoką ilość bitej śmietany i nie zawierają tłuszczów roślinnych. Minus za dodatek syropu glukozowego i glukozowo-fruktozowego… Producent mógłby dodać tylko cukier (jednak pamiętajcie, że cukier nie jest lepszym wyborem – oba związki w nadmiarze nam szkodzą), ale i tak w porównaniu do innych lodów prezentują się lepiej. Lody Grycan dostają plus za wysoką ilość śmietanki, tak samo Lody jak dawniej. Ale to ich jedyna zaleta.
  • ocenę negatywną otrzymały lody z gorszym składem.

Pamiętajcie, że zawsze macie wybór!


AUTOR

Redakcja Czytamy Etykiety

Redakcja Czytamy Etykiety

STRONA INTERNETOWA: https://czytamyetykiety.pl/



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024