Lody śmietankowe i waniliowe

Kategoria: Porównanie produktów


W sprzedaży jest mnóstwo różnych lodów. Na początek pod lupę wezmę lody śmietankowe, które są najbardziej podstawowym smakiem. I wydaje mi się, że są lubiane przez większość. 


Skład lodów (śmietankowych) idealny

Dla mnie skład lodów sklepowych idealny to taki jak domowy. Do zrobienia domowych lodów potrzebne są śmietanka, żółtko jaja (ale nie jest to konieczne), coś do posłodzenia – najczęściej cukier (chociaż byłoby dobrze gdyby zastąpiono go ksylitolem albo erytrytolem). I tyle składników. Nic więcej nie będzie potrzebne. Można też przygotować lody składające się tylko ze śmietanki i mleka skondensowanego. Natomiast jak przeczytamy skład lodów sklepowych to możemy się zdziwić. Śmietanki zazwyczaj zawierają tylko odrobinę, a zamiast niej mleko. Do tego mnóstwo emulgatorów i stabilizatorów… Niektóre smakują dobrze (to kwestia indywidualna), ale dlaczego skład nie jest krótszy?

Po co emulgatory i stabilizatory w lodach?

Śmietanka nie jest najtańsza, dlatego producenci stosują mleko i przeróżne dodatki kształtujące odpowiednią konsystencję, smak, barwę, aromat. Na liście składników lodów można znaleźć m.in.:

  • tłuszcze roślinne (olej słonecznikowy, kokosowy, palmowy, sojowy) – stosowane ze względu na ich niską cenę (tłuszcz mleczny jest droższy), niestety mogą wywołać niepożądane zmiany w barwie i smaku,
  • suchą masę beztłuszczową (czyli laktoza, białka serwatkowe, kazeina, witaminy, minerały, enzymy, kwasy) – warunkują prawidłowy przebieg procesu napowietrzania, wydłużają czas topnienia lodów, poprawiają konsystencję,
  • substancje słodzące (cukry: sacharoza, glukoza, fruktoza; sztuczne substancje słodzące np. sorbitol) – zapewniają słodki smak produktu, a także kontrolują powstawanie kryształków lodu wodnego, poprawiają konsystencję, nadają puszystą strukturę,
  • stabilizatory (m. in. mączka chleba świętojańskiego, karboksymetyloceluloza, guma guar, karagen) – warunkują uczucie kremowej konsystencji, zapobiegają rozwarstwianiu się struktury lodów, dzięki nim powstaje stabilna, puszysta struktura, redukują stopień topnienia lodów,
  • emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna) – ułatwiają proces napowietrzania, nadają kremową konsystencję, wydłużają czas topnienia lodów,
  • dodatki smakowe (np. owoce, wanilia, bakalie) – nadają smak, świadczą o jakości produktu,
  • barwniki – nadają, ujednolicają, wzmacniają barwę,
  • woda – nadaje odpowiednią strukturę podczas procesu zamarzania.

Kryteria ocen

W sprzedaży znalazłam lody ze świetnym składem. W końcu mamy coraz większy wybór! Lody z dobrym składem są oczywiście droższe, ale naprawdę warto!

W składach została zaznaczona ilość śmietanki. Jak widzicie waha się między 40 a 0,5%. Różnica jest ogromna… Dlatego nie dziwcie się, że również cena tych pozytywnie ocenionych lodów jest wyższa. Ilość śmietanki w lodach Grycan również jest wysoka, ale one zawierają niestety emulgatory i stabilizatory. Rzadkością są również lody bez tłuszczów roślinnych (zazwyczaj jest to tłuszcz kokosowy). W zestawieniu tylko lody Haagen-Dazs, Marletto (z pozytywną oceną), Gelatelli (wszystkie wersje), Wiodąca Marka, Tesco Magical i Lody Jak Dawniej Bracia Koral nie zawierają ich dodatku. Takie lody powinny być smaczniejsze (nie próbowałam, więc nie mogę tego stwierdzić na pewno). Niestety tylko kilka z nich ma dobry skład, pozostałe zawierają inne, zbędne składniki.

Podsumowując:

  • ocenę pozytywną otrzymały lody: Haagen-Dazs (do kupienia w Tesco, Auchan, Lidlu). Marletto z Biedronki, Gelatelli Premium z Lidla, Hortex – mają dobre składy, nie mam do nich zastrzeżeń. Co do Gelatelli Premium – zawierają one dodatek mączki chleba świętojańskiego, ale przymykam oko – klik.
  • ocenę neutralną otrzymały lody Gelatelli Premium śmietankowe i waniliowe – wyróżniłam je, ponieważ zawierają wysoką ilość bitej śmietany i nie zawierają tłuszczów roślinnych. Minus za dodatek syropu glukozowo-fruktozowego… Producent mógłby dodać tylko cukier (jednak pamiętajcie, że cukier nie jest lepszym wyborem – oba związki w nadmiarze nam szkodzą), ale i tak w porównaniu do innych lodów prezentują się lepiej. Lody Marletto (1 l) i Scholler również mają odrobinę lepszy skład niż inne. Lody Grycan dostają plus za wysoką ilość śmietanki, tak samo Lody jak dawniej. Ale to ich jedyna zaleta.
  • ocenę negatywną otrzymały lody z gorszym składem.

Pamiętajcie, że zawsze macie wybór!

AUTOR

Kamila

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.