Najlepsze kopytka to te, które zrobimy samemu – to nie ulega wątpliwości 🙂 ze względów czasowych sięgamy jednak nie raz także po gotowce – i dzisiaj przyjrzymy się gotowym kopytkom.
Kopytka składają się głównie z ziemniaków- Zapytaj stanowią na powyżej 60% składów i jest to taki standard. Potem mamy mąkę lub różne mąki – w kopytkach Kuchnia Brawaty dodano na przykład trochę kukurydzianej. Do większości sklepowych kopytek dodaje się też skrobię. Ważnym składnikiem są też jaja a na końcu przyprawy i sól.
Okazuje się, że niektóre gotowe kopytka mają składu zbliżony na domowych. Takich w naszym zestawieniu jest najwięcej.
Niżej oceniłyśmy kopytka zawierające dodatki jak:
– konserwant – sorbinian potasu
– zagęstnik – guma guar
– regulator kwasowości – kwas cytrynowy
One wszystkie trochę zaniżają jakość produktu. A jak widać – można zrobić kopytka bez nich!