Skip to main content

Kluski leniwe – porównanie produktów

2018-01-30

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Kilka osób prosiło nas o zestawienie klusek leniwych – wychodzimy naprzeciw Waszym prośbom i dziś prezentujemy takie właśnie porównanie. Często spotkać się można z określeniem “pierogi leniwe” – zastanawialiście się kiedyś, dlaczego? Pierogi dla leniwych, bez klejenia, w postaci prostych klusek – możliwe, że o to chodzi 🙂 Wróćmy jednak do porównania. Leniwych klusek jest w sprzedaży zdecydowanie mniej, […]

Kilka osób prosiło nas o zestawienie klusek leniwych – wychodzimy naprzeciw Waszym prośbom i dziś prezentujemy takie właśnie porównanie. Często spotkać się można z określeniem “pierogi leniwe” – zastanawialiście się kiedyś, dlaczego? Pierogi dla leniwych, bez klejenia, w postaci prostych klusek – możliwe, że o to chodzi 🙂


Wróćmy jednak do porównania. Leniwych klusek jest w sprzedaży zdecydowanie mniej, niż np. pierogów z kapustą i grzybami czy mięsem – ale udało nam się znaleźć kilka fajnych składów. Na wyróżnienie szczególnie zasługują kluski Jawo, które składają się z ziemniaków, sera twarogowego, skrobi ziemniaczanej, mąki pszennej i pasteryzowanych jaj płynnych. Bezapelacyjnie wygrywają – skład krótki, prosty i bez chemii.

Pozytywnie oceniliśmy także kluski Iglotex oraz U Jędrusia, choć one zawierają dodatek cukru – ponieważ jednak producent nie zastosował w nich chemicznych dodatków, nie zaniżaliśmy oceny. Zresztą jest on w obu przypadkach daleko na liście składników.

Negatywną ocenę otrzymały pierogi leniwe Kuchnia Polki i Virtu. Właściwie tylko dwa składniki zadecydowały o ocenie: sorbinian potasu oraz siarczyny, dodane do płatków ziemniaczanych. I choć są to dodatki dozwolone (jak wszystkie, które są dodawane do żywności), pamiętajcie, że siarczyny są silnym alergenem, a sorbinian potasu może wywoływać podrażnienia skóry i problemy z oddychaniem (a nawet astmę) Jak pokazują wcześniejsze przykłady, można się obyć bez dodatku substancji konserwującej.


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024