Kilka osób prosiło nas o zestawienie klusek leniwych – wychodzimy naprzeciw Waszym prośbom i dziś prezentujemy takie właśnie porównanie. Często spotkać się można z określeniem “pierogi leniwe” – zastanawialiście się kiedyś, dlaczego? Pierogi dla leniwych, bez klejenia, w postaci prostych klusek – możliwe, że o to chodzi 🙂
Wróćmy jednak do porównania. Leniwych klusek jest w sprzedaży zdecydowanie mniej, niż np. pierogów z kapustą i grzybami czy mięsem – ale udało nam się znaleźć kilka fajnych składów. Na wyróżnienie szczególnie zasługują kluski Jawo, które składają się z ziemniaków, sera twarogowego, skrobi ziemniaczanej, mąki pszennej i pasteryzowanych jaj płynnych. Bezapelacyjnie wygrywają – skład krótki, prosty i bez chemii.
Pozytywnie oceniliśmy także kluski Iglotex oraz U Jędrusia, choć one zawierają dodatek cukru – ponieważ jednak producent nie zastosował w nich chemicznych dodatków, nie zaniżaliśmy oceny. Zresztą jest on w obu przypadkach daleko na liście składników.
Negatywną ocenę otrzymały pierogi leniwe Kuchnia Polki i Virtu. Właściwie tylko dwa składniki zadecydowały o ocenie: sorbinian potasu oraz siarczyny, dodane do płatków ziemniaczanych. I choć są to dodatki dozwolone (jak wszystkie, które są dodawane do żywności), pamiętajcie, że siarczyny są silnym alergenem, a sorbinian potasu może wywoływać podrażnienia skóry i problemy z oddychaniem (a nawet astmę) Jak pokazują wcześniejsze przykłady, można się obyć bez dodatku substancji konserwującej.