O ketchupach pisałam już naprawdę wiele. Na stronie pojawiło się zestawienie ketchupów porównujące je pod względem zawartości ilości cukrów oraz ilości pomidorów. Jednak najważniejszy jest cały skład. Dlatego pora na zestawienie ketchupów porównujące ich składy.
Pozytywna, neutralna czy negatywna?
Napiszę od tego czym się kierowałam podczas oceniania ketchupów:
- ocenę pozytywną otrzymały ketchupy, które nie zawierają ŻADNYCH zbędnych składników. Są to produkty wysokiej jakości, które warto kupować. Oczywiście najważniejszy jest smak, a każdy woli inny. Moim numerem jeden są ketchupy mocno pomidorowe.
- ocenę neutralną otrzymały ketchupy zawierające zbędne składniki lub składnik. Przykładowo w tej grupie są ketchupy zawierające skrobię. Uważam, że są to również dobre produkty, które można spokojnie kupować. Jednak mają malutki minusik. Na grafice nie dałam im oceny pozytywnej, ponieważ chciałam wyróżnić te, które mają rewelacyjny skład. W naszej bazie te ketchupy mają ocenę pozytywną. Dlatego jeśli je lubicie to spokojnie po nie sięgajcie. Chociaż zachęcam do kupowania tych pozytywnie ocenionych (niektóre z nich mają niepowtarzalny smak!).
- ocenę negatywną otrzymały ketchupy zawierające substancją konserwującą albo z gorszym składem. Tych nie polecam!
Cukrowa pułapka
Przypominam jeszcze, że ketchup zawiera sporo cukru. Dlatego nie powinno się go spożywać w nadmiarze. Oczywiście zawiera likopen (korzystnie wpływający na zdrowie), ale należy również pamiętać o cukrze.