Skip to main content

Jogurty greckie – porównanie

2018-02-14

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Jogurty greckie oraz typu greckiego bardzo często wykorzystywane są w kuchni. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów, sałatek, ale także słodkich deserów. Są one bardziej dietetycznym rozwiązaniem, niż śmietana czy majonez, dlatego wybiera je coraz więcej osób, chcących zadbać o linię. W porównaniu do jogurtu naturalnego, jogurt grecki ma zazwyczaj więcej białka i tłuszczu, co naszym zdaniem jest jego […]

Jogurty greckie oraz typu greckiego bardzo często wykorzystywane są w kuchni. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów, sałatek, ale także słodkich deserów. Są one bardziej dietetycznym rozwiązaniem, niż śmietana czy majonez, dlatego wybiera je coraz więcej osób, chcących zadbać o linię.


W porównaniu do jogurtu naturalnego, jogurt grecki ma zazwyczaj więcej białka i tłuszczu, co naszym zdaniem jest jego plusem. Warto zauważyć, że tłuszczu rozpuszczają się witaminy – zatem im go więcej, tym także więcej witamin. Ze względu na większą ilość tłuszczu, jogurt grecki różni się od klasycznego także konsystencją – jest bardziej gęsty, co pozwala wykorzystać go do wyrobu własnych, domowych sosów.

Panująca moda na „odtłuszczanie” nabiału (i nie tylko) sprawiła, że coraz częściej spotyka się greckie jogurty „light”, z zerową zawartością tłuszczu. Pamiętajcie jednak, że produkty beztłuszczowe często zawierają inne dodatki zagęszczające i strukturotwórcze. Czy są one lepsze, niż klasyczne, „tłuste”? Tego nie możemy przyznać. Zresztą jeśli ktoś obawia się, że od tłuszczu w jogurcie przybędzie parę dodatkowych kilogramów, nie powinien. Jogurt naturalny z normalną zawartością tłuszczu będzie O WIELE LEPSZYM wyborem, niż odtłuszczony jogurt owocowy, dosładzany cukrem – bo przecież to cukier i jego pochodne są głównym sprawcą otyłości, a nie tłuszcz.

Pod względem składu, warto wybierać jogurt grecki, który składa się tylko z mleka lub(i) śmietanki oraz kultur bakterii fermentacji mlekowej. Wielu producentów dodaje teżmleko w proszku (które może zawierać utleniony cholesterol). Na wszelki wypadek -lepiej dmuchać na zimne.


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Piszemy Etykiety, Twoje kosmetyczne „zrób to sam”

44,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy e-book dla dziecka i rodzica na temat drugiego śniadania!

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2021