Skip to main content

Jogurty greckie – porównanie

2018-02-14

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Jogurty greckie oraz typu greckiego bardzo często wykorzystywane są w kuchni. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów, sałatek, ale także słodkich deserów. Są one bardziej dietetycznym rozwiązaniem, niż śmietana czy majonez, dlatego wybiera je coraz więcej osób, chcących zadbać o linię. W porównaniu do jogurtu naturalnego, jogurt grecki ma zazwyczaj więcej białka i tłuszczu, co naszym zdaniem jest jego […]

Jogurty greckie oraz typu greckiego bardzo często wykorzystywane są w kuchni. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów, sałatek, ale także słodkich deserów. Są one bardziej dietetycznym rozwiązaniem, niż śmietana czy majonez, dlatego wybiera je coraz więcej osób, chcących zadbać o linię.


W porównaniu do jogurtu naturalnego, jogurt grecki ma zazwyczaj więcej białka i tłuszczu, co naszym zdaniem jest jego plusem. Warto zauważyć, że tłuszczu rozpuszczają się witaminy – zatem im go więcej, tym także więcej witamin. Ze względu na większą ilość tłuszczu, jogurt grecki różni się od klasycznego także konsystencją – jest bardziej gęsty, co pozwala wykorzystać go do wyrobu własnych, domowych sosów.

Panująca moda na “odtłuszczanie” nabiału (i nie tylko) sprawiła, że coraz częściej spotyka się greckie jogurty “light”, z zerową zawartością tłuszczu. Pamiętajcie jednak, że produkty beztłuszczowe często zawierają inne dodatki zagęszczające i strukturotwórcze. Czy są one lepsze, niż klasyczne, “tłuste”? Tego nie możemy przyznać. Zresztą jeśli ktoś obawia się, że od tłuszczu w jogurcie przybędzie parę dodatkowych kilogramów, nie powinien. Jogurt naturalny z normalną zawartością tłuszczu będzie O WIELE LEPSZYM wyborem, niż odtłuszczony jogurt owocowy, dosładzany cukrem – bo przecież to cukier i jego pochodne są głównym sprawcą otyłości, a nie tłuszcz.

Pod względem składu, warto wybierać jogurt grecki, który składa się tylko z mleka lub(i) śmietanki oraz kultur bakterii fermentacji mlekowej. Wielu producentów dodaje teżmleko w proszku (które może zawierać utleniony cholesterol). Na wszelki wypadek -lepiej dmuchać na zimne.


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024