Skip to main content

Jogurty brzoskwiniowe – porównanie

2020-06-24

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Dzisiaj przygotowaliśmy dla was zestawienie jogurtów o smaku brzoskwiniowym. Sprawdźcie, jak prezentują się poszczególne marki na tle innych. Pierwszą rzeczą, jaką chcę napisać, jest to, czego pewnie się domyślacie – że lepszym wyborem od kupionych jogurtów owocowych, są jogurty naturalne z dodatkiem owoców. Dlaczego? Po pierwsze cukier. Sklepowe owocowe jogurty mają sporo dodanego cukru pod […]

Dzisiaj przygotowaliśmy dla was zestawienie jogurtów o smaku brzoskwiniowym. Sprawdźcie, jak prezentują się poszczególne marki na tle innych.

Pierwszą rzeczą, jaką chcę napisać, jest to, czego pewnie się domyślacie – że lepszym wyborem od kupionych jogurtów owocowych, są jogurty naturalne z dodatkiem owoców.

Dlaczego? Po pierwsze cukier. Sklepowe owocowe jogurty mają sporo dodanego cukru pod różnymi postaciami – nie tylko cukru białego, ale także trzcinowego – lub co najgorsze – syropu glukozowo-fruktozowego. Znacznie lepszym wyborem jest dodanie owoców do jogurtu naturalnego – one same w sobie zawierają naturalnie występujące cukry, ale w kompleksie z pierwiastkami i błonnikiem uwalnia się on znacznie wolniej w układzie trawiennym do krwi, niż dodana czysta sacharoza. Własnoręcznie przygotowany jogurt owocowy nie wymaga już dosładzania.

Po drugie – dodatki do żywności.
Jogurty naturalne zwykle mają bardzo prosty skład – a jak dodacie do nich tylko owoce, nadal on będzie krótki (ewentualnie wniesie witaminy, błonnik, antyoksydanty do gotowego jogurtu). Wśród dodatkowych (niekoniecznie potrzebnych) składników w jogurtach owocowych znajdują się za to: skrobie, aromaty, regulatory kwasowości, zagęstniki, stabilizatory.

Jeśli chodzi o oceny, przyznałyśmy kilka pozytywnych:
1) Capra campinos, gdzie dodatkiem był tylko cukier
2) Jogobella mniej cukrów – bo choć jest sztuczny aromat, to w w porównaniu do do reszty produktów zawiera po prostu stosunkowo mało cukru

Reszta otrzymała ocenę albo neutralne albo negatywne. Przyznajemy, że oznaczenie niektórych składników było dość kłopotliwe – przykładami są karoteny, pektyny i mączka chleba świętojańskiego (zagęstniki i stabilizatory), które są substancjami naturalnymi i wręcz pozytywnie wpływają na zdrowie. Postanowiłam ich po prostu nie zaznaczać na czerwono, mimo, że jogurt może się bez nich obejść 😉


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024