Ciastka korzenne kojarzą się ze Świętami. Tradycyją są pierniki, ale herbatniki dzielnie depczą im po piętach. Dzisiaj mamy dla Was zestawienie herbatników korzennych, dostępnych w sklepach stacjonarnych lub sprzedaży internetowej.
Herbatniki są oczywiście słodyczami, dlatego obecność cukru dodanego nie powinna dziwić. Podstawowymi składnikami są też m.in. olej i mąka pszenna – wszystkie najczęściej znajdują się przy początku składu. Znaleźliśmy tylko jedne ciasteczka posłodzone maltitolem – firmy Biamar.
Przy wyborze herbatników warto zwracać uwagę na kilka rzeczy:
- Ilość substancji słodzących. Owszem, herbatniki należą do słodkości i cukier jest jednym z ich głównych składników. Niestety, wielu producentów idzie o krok dalej i dodaje do nich dodatkowe słodzidła, np. syrop glukozowo-fruktozowy, karmelowy syrop cukrowy, ekstrakt słodu jęczmiennego. Tym sposobem w wielu herbatnikach znalazły się aż dwa czynniki słodzące – i takie ciastka otrzymywały niższe oceny. Negatywne dostawały te, które mają w składzie syrop glukozowo-fruktozowy.
- Obecność dodatków. W herbatnikach często spotyka się dodatki takie, jak: fosforany, substancje spulchniające, emulgatory, mleko w proszku i kwas cytrynowy. Są to co prawda składniki dozwolone, jednak pamiętajcie, że im skład jest krótszy, tym lepszy… Jeśli macie możliwość wybrać prosukt z prostszym składem – to będzie zdecydowanie lepszy wybór!
Dałyśmy tylko trzy pozytywne oceny – tam, gdzie poza cukrem lub maltitolem nie ma innych składników zaznaczonych na czerwono. Są to m.in. produkty firmy Malwa i Biamar, ale najlepszy skład mają ciasteczka Ania – są bezkonkurencyjne! Na liście składników są: mąka pszenna, jaja, cukier, przyprawa korzenna (1,5%). Tylko to, co potrzeba 🙂