Skip to main content

Herbatniki korzenne – porównanie

2021-11-21

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Ciastka korzenne kojarzą się ze Świętami. Tradycyją są pierniki, ale herbatniki dzielnie depczą im po piętach. Dzisiaj mamy dla Was zestawienie herbatników korzennych, dostępnych w sklepach stacjonarnych lub sprzedaży internetowej. Herbatniki są oczywiście słodyczami, dlatego obecność cukru dodanego nie powinna dziwić. Podstawowymi składnikami są też m.in. olej i mąka pszenna – wszystkie najczęściej znajdują się przy początku składu. […]

Ciastka korzenne kojarzą się ze Świętami. Tradycyją są pierniki, ale herbatniki dzielnie depczą im po piętach. Dzisiaj mamy dla Was zestawienie herbatników korzennych, dostępnych w sklepach stacjonarnych lub sprzedaży internetowej.


Herbatniki są oczywiście słodyczami, dlatego obecność cukru dodanego nie powinna dziwić. Podstawowymi składnikami są też m.in. olej i mąka pszenna – wszystkie najczęściej znajdują się przy początku składu. Znaleźliśmy tylko jedne ciasteczka posłodzone maltitolem – firmy Biamar.

Przy wyborze herbatników warto zwracać uwagę na kilka rzeczy:

  1. Ilość substancji słodzących. Owszem, herbatniki należą do słodkości i cukier jest jednym z ich głównych składników. Niestety, wielu producentów idzie o krok dalej i dodaje do nich dodatkowe słodzidła, np. syrop glukozowo-fruktozowy, karmelowy syrop cukrowy, ekstrakt słodu jęczmiennego. Tym sposobem w wielu herbatnikach znalazły się aż dwa czynniki słodzące – i takie ciastka otrzymywały niższe oceny. Negatywne dostawały te, które mają w składzie syrop glukozowo-fruktozowy.
  2. Obecność dodatków. W herbatnikach często spotyka się dodatki takie, jak: fosforany, substancje spulchniające, emulgatory, mleko w proszku i kwas cytrynowy. Są to co prawda składniki dozwolone, jednak pamiętajcie, że im skład jest krótszy, tym lepszy… Jeśli macie możliwość wybrać prosukt z prostszym składem – to będzie zdecydowanie lepszy wybór! 

Dałyśmy tylko trzy pozytywne oceny – tam, gdzie poza cukrem lub maltitolem nie ma innych składników zaznaczonych na czerwono. Są to m.in. produkty firmy Malwa i Biamar, ale najlepszy skład mają ciasteczka Ania – są bezkonkurencyjne!  Na liście składników są: mąka pszenna, jaja, cukier, przyprawa korzenna (1,5%). Tylko to, co potrzeba 🙂


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

NowośćPromocja

BLACK FRIDAY: Zestaw ebooków – spożywczy

158,70 zł49,00 zł


NowośćPromocja

BLACK FRIDAY: Zestaw e-booków – kosmetyczny

153,80 zł49,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy e-book dla dziecka i rodzica na temat drugiego śniadania!

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2021