Skip to main content

Filety śledziowe

2020-12-01

Porównanie produktów

Autor: Kamila Kweczke

Filety śledziowe mają naprawdę różne składy. Są takie, których skład jest naprawdę dobry – ale są też takie, których lepiej unikać. Zwracaj uwagę na skład W tym przypadku recepta jest prosta – najlepiej, żeby był jak domowy. Bez substancji słodzących i konserwujących. Za zbędne uważam również regulatory kwasowości i aromaty. Jest sporo filetów śledziowych z […]

Filety śledziowe mają naprawdę różne składy. Są takie, których skład jest naprawdę dobry – ale są też takie, których lepiej unikać.


Zwracaj uwagę na skład

W tym przypadku recepta jest prosta – najlepiej, żeby był jak domowy. Bez substancji słodzących i konserwujących. Za zbędne uważam również regulatory kwasowości i aromaty. Jest sporo filetów śledziowych z dobrym składem, dlatego kupujcie tylko takie. Zwracajcie również uwagę na to jaki procent stanowią śledzie, a jaki cebula. I uważam, że również istotną kwestią są opakowania. Bardziej ekologiczne są szklane słoiki, które można powtórnie wykorzystać. Z tego względu polecam właśnie filety śledziowe w szklanych słoikach bardziej niż te w plastiku.

Nie dajcie się również nabrać na nazwy śledzi. “Wiejskie filety śledziowe” nie powinny zawierać żadnych zbędnych dodatków – w innym przypadku producent otrzyma karę finansową. Jednak zdarzają się “śledzie po wiejsku”, które już zawierają zbędne składniki. I moim hitem są “filety z olejem wiejskim”… Producenci lubią nadużywać pozytywnie kojarzące się określenia, a jednym z nich jest właśnie słowo “wiejskie”. I czasem właśnie powstają takie śmieszne nazwy jak “olej wiejski”…

Sprawdź skąd pochodzi Twoja ryba

Zauważyliście, że na śledziach często jest taki niebieski znaczek, czyli certyfikat MSC? Ten certyfikat gwarantuje, że ryba pochodzi ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Oznacza to, że działalność rybacka jest prowadzona w sposób zapewniający zachowanie struktury, produktywności, funkcji oraz różnorodności ekosystemu morskiego, od którego dane rybołówstwo zależy. Jeśli to możliwe to wybierajcie ryby z tym certyfikatem!


AUTOR

Kamila Kweczke

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024