Skip to main content

Czekolady z truskawkami

2018-10-14

Porównanie produktów

Autor: Kamila Kweczke

Czekolady nadziewane mają kiepski skład, dlatego dziś chciałam przedstawić Wam świetną alternatywę. Mam na myśli czekolady z owocami!  Dlaczego bez emulgatorów? Idealna czekolada nie powinna zawierać w ogóle emulgatorów. Najczęściej stosowanymi emulgatorami są lecytyny i polirycynooleinian poliglicerolu (E 476). Dlaczego producenci je stosują?  Masło kakaowe jest drogim surowcem, dlatego starają się produkować czekolady o niższej […]

Czekolady nadziewane mają kiepski skład, dlatego dziś chciałam przedstawić Wam świetną alternatywę. Mam na myśli czekolady z owocami! 


Dlaczego bez emulgatorów?

Idealna czekolada nie powinna zawierać w ogóle emulgatorów. Najczęściej stosowanymi emulgatorami są lecytyny i polirycynooleinian poliglicerolu (E 476). Dlaczego producenci je stosują?  Masło kakaowe jest drogim surowcem, dlatego starają się produkować czekolady o niższej zawartości tłuszczu. Tylko jak uzyskać odpowiednią konsystencję stosując niższą ilość masła kakaowego? Odpowiedź jest prosta – wystarczy zastosować emulgator, a jeszcze lepiej dwa. Ponadto dzięki emulgatorom proces produkcji czekolady jest krótszy, ponieważ czekolada może być konszowana (mieszana) znacznie krócej. Czyli jak widzisz dzięki emulgatorom producenci sporo oszczędzają!

Zwróćcie uwagę również na wartość odżywczą czekolad. Czekolady gorzkie zawierają więcej tłuszczu i mniej cukru. Aby to zobrazować porównam trzy różne czekolady tego samego producenta:

31% kakao:

  • ilość tłuszczu w 100 g – 31 g
  • ilość cukrów w 100 g – 56 g

70% kakao:

  • ilość tłuszczu w 100 g – 41 g
  • ilość cukrów w 100 g – 29 g

90% kakao:

  • ilość tłuszczu w 100 g – 55 g
  • ilość cukrów w 100 g – 7 g

Jak widzisz różnice są spore. Im więcej masy kakaowej, tym mniejsza ilość cukrów i wyższa ilość tłuszczu. I przypominam, że naszym większym wrogiem jest cukier! Dlatego wybierajcie czekolady z wyższą zawartością masy kakaowej.

Kryteria oceny

  • pozytywna ocena dla czekolad ze składem idealnym. Można je kupić w sklepie internetowym.
  • neutralna dla czekolad z emulgatorem. Uważam, że te czekolady są również dobre i można je śmiało kupować. W Polsce soja niekoniecznie jest modyfikowana, dlatego nie należy się jej bać (nadmiernie).
  • negatywna dla czekolad z najgorszym składem.

AUTOR

Kamila Kweczke

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024