Skip to main content

Chrupki o smaku ketchupowym – porównanie

2022-09-13

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Jakie chrupki ketchupowe wybrać? Postanowiłam przygotować zestawienie chrupków o smaku ketchupu. Na naszym blogu jest chyba więcej porównań chipsów – stąd decydzja o chrupkach 🙂 znalazłam kilka, które przedstawione są na grafice. Warto wspomnieć, że bez względu na ocenę, wszystkie wysokoprzetworzone przekąski (nawet te z uśmiechniętą minką) mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że bardzo […]

Jakie chrupki ketchupowe wybrać?


Postanowiłam przygotować zestawienie chrupków o smaku ketchupu. Na naszym blogu jest chyba więcej porównań chipsów – stąd decydzja o chrupkach 🙂 znalazłam kilka, które przedstawione są na grafice. Warto wspomnieć, że bez względu na ocenę, wszystkie wysokoprzetworzone przekąski (nawet te z uśmiechniętą minką) mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że bardzo szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi (który potem równie szybko spada i dalej jsteśmy głodni). Są wysokokaloryczne i tak naprawdę nie wnoszą do organizmu nic wartościowego. Dlatego nie polecamy jeść ich codziennie.

Jeśli chodzi o oceny – ocenę pozytywną otrzymały chrupki Snack Day z Lidla (nie spodziewałyśmy się! :)) oraz  firmy Biosaurus. Są to te, które możemy polecić, ponieważ nie mają (tak, jak większość pozostałych) masy chemicznych dodatków – mają za to sporo naturalnych przypraw. Natomiast ich skład także nie jest idealny – zawierają cukier i (w przypadku Biosaurus) maltodekstrynę, która z kolei w przewodzie pokarmowym szybciutko rozkłada się do cząsteczek glukozy. Dość dobrze wypadły też Przysnacki i Top z Biedronki – aczkolwiek do nich dodano już emulgator, aromat i kwasy cytrynowy. Dostały ocenę neutralną.

Przy kolejnych chrupkach właściwie powtarza się podobny scenariusz – pojawiają się sztuczne aromaty, wzmacniacze smaku (w tym glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy), więcej dodatków w postaci regulatorów kwasowości. Tam, gdzie jest tyle chemii, nie radzimy zaglądać – ani tego kupować 🙂


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

69,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci pierwszych rozdziałów nowego e-booka "Mniejscożercy". Dowiesz się z niego więcej na temat różnych rodzajów diet wegetariańskich, suplementacji oraz sposobów na ograniczenie mięsa w codziennym jadłospisie.

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022