Brzoskwinie w syropie są częstym dodatkiem do różnych ciast, najczęściej do serników. Przyjrzałam się ich składom i tak naprawdę niewiele się różnią między sobą. Zazwyczaj skład wygląda następująco: brzoskwinie, woda, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Jednak udało mi się znaleźć dwie perełki.
Kryteria oceny
- pozytywna dla dwóch perełek: LaSelva i Batom – nie zawierają dodatku kwasu cytrynowego. Dodatkowy atut to słoiki zamiast puszek – jest bardziej ekologicznie!
- neutralna dla poprawnych składów, czyli dla brzoskwiń z kwasem cytrynowym, ale bez syropu glukozowo-fruktozowego. Można je śmiało kupować.
- negatywna dla brzoskwiń słodzonych cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym.
Nie mamy pojęcia, po co dodają do brzoskwini syrop glukozowo-fruktozowy – tzn. domyślamy się, że będzie “słodziej” i taniej… Ale czy o to w tym chodzi? Chyba nie.