Batoniki twarogowe z dobrym składem to pożywna i smaczna przekąska/deser. Przejrzałam najpopularniejsze, żebyście wiedzieli, które mają najlepsze składy.
Kryteria oceny
Podczas wyboru batona twarogowego należy zwrócić uwagę na polewę. Dla mnie najlepszą polewą jest taka z prawdziwej czekolady. Jest ona bardziej wartościowa niż zwykła polewa kakaowa na oleju palmowym i cukrze. Dlatego bardzo ucieszyłam się, że jest chociaż jeden batonik oblany czekoladą (może jest ich więcej, ale niestety nie znalazłam). Dobrze by było, aby ilość sera twarogowego w takich batonikach wynosiła chociaż te 60%, a im więcej twarogu, tym lepiej – w końcu to batoniki twarogowe 😉
- pozytywną ocenę otrzymał tylko jeden batonik. Wśród innych wyróżnia się polewą, czyli prawdziwą czekoladą. Za co ogromne brawa, ponieważ zazwyczaj producenci oszczędzają na polewie… Uważam, że taki batonik zasługuje na wyróżnienie. Dodatkowo ma najwyższą zawartość twarogu.
- neutralną ocenę otrzymały batoniki, których składy nie są złe, ale polewy kakaowe głównie składają się z oleju palmowego.
- negatywną ocenę otrzymały m.in. batoniki Pilos z Lidla. Niestety na tle innych wypadają słabo. Przede wszystkim minus za dodatek substancji konserwującej. Batoniki od Mlekovity też nie prezentują się za ciekawie – mało twarogu, polewa niskiej jakości i najwięcej cukru spośród wszystkich…
Batoniki twarogowe mogą stanowić ciekawą alternatywę dla zwykłych słodkości. Tylko nie powinny zbyt długo leżeć poza lodówką, bo się zepsują!