Skip to main content

Analiza pączków z Biedronki i Lidla

2022-02-23

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Pączki z supermarketów od lat nie cieszą się dobrą sławą. Mówi się, że pączki z piekarni czy cukierni są sporo lepsze (co także nie jest regułą – bo coraz więcej piekarni/cukierni także „leci” na ilość – szczególnie w Tłusty Czwartek). Dla nas najlepsza opcja to pączek upieczony samemu, ale jeśli planujesz jednak kupić – dobrze […]

Pączki z supermarketów od lat nie cieszą się dobrą sławą. Mówi się, że pączki z piekarni czy cukierni są sporo lepsze (co także nie jest regułą – bo coraz więcej piekarni/cukierni także „leci” na ilość – szczególnie w Tłusty Czwartek). Dla nas najlepsza opcja to pączek upieczony samemu, ale jeśli planujesz jednak kupić – dobrze przyjrzyj się składom!

Pączkom z supermarketów zarzuca się, że robione sa po najprostszej linii oporu (masowo, z proszku), przez co cierpią na jakości, a ich skład pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście listy składników można łatwo sprawdzić, gdyż przy półkach z pieczywem dostępne są karty ze składami wypieków. Nasze czujne oczy skierowały się na te działy w dwóch popularnych marketach – Lidlu i Biedronce.

I powiemy Wam… szału nie ma. Nie spodziewałyśmy się fajerwerków, ale potwierdza się stara zasada: pączki zrobione w domu najlepsze 🙂

Pączki i donuty z Lidla:

  • potwornie długie składy
  • obecne substancje zagęszczające, emulgatory, fosforany, stabilizatory, sztuczne aromaty
  • nagminnie stosowany olej palmowy 
  • producent nie poskąpił sobie konserwantów – dwutlenkusiarki, sorbinian potasu, benzoesanu sodu
  • nadzienie różane wcale nie jest różane, a jedynie o smaku róży – samego aromatu róży jest tutaj zawrotna ilość 0,003%…

Pączki i donuty z Biedronki:

  • po oczach rażą często pojawiające się utwardzone tłuszcze roślinne, w tym palmowy
  • pojawiają się dodatki takie, jak emulgatory, zagęstniki, sztuczne aromaty
  • oczywiście cukier w różnych postaciach, w tym syrop glukozowo-fruktozowy

Według nas odrobinę lepiej (co nie znaczy, że dobrze) wypadła tutaj Biedronka – ich produkty nie są tak napakowane dodatkami, chociaż i tak składy pozostawiają bardzo dużo do życzenia… I wiecie – pączki same w sobie składają się z różnych komponentów, stąd listy składników nie muszą być idealnie krótkie. Natomiast składy poszczególnych elementów mogłyby być znacznie krótsze – nadzienie nie zawierać tyle różnych postaci cukru, a także substancji konserwujących. Ciasto spokojnie obyłoby się bez emulgatorów, skrobi modyfikowanej, fosforanów i sztucznych aromatów…


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

NowośćPromocja

Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł55,30 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Mniej znaczy więcej. Twoje zero waste na co dzień

47,99 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie – wszystko o pielęgnacji włosów

47,99 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci ebooka "W pełnym słońcu". Dowiesz się z niego więcej na temat bezpiecznego opalania, stosowana SPFów oraz ochrony oczu.

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022