Najedzeni po Wigilii? W pierwsze i drugie święto warto “szaleć” nieco mniej. Nie jest to łatwe, bo świąteczny stół wyłożony jest po brzegi łakociami, które wręcz przemawiają do nas i proszą o ich skonsumowanie. Jak oprzeć się pokusom? To, jak potratujemy swój organizm w Święta, rzutować będzie jeszcze na kolejne dni. Warto jeść tak, aby później nie czuć się przemęczonym.
1. Jedz pełnowartościowe śniadanie
Zjedz śniadanie, które Cię nasyci i doda energii. Pamiętaj o dużej ilości warzyw, pieczywie pełnoziarnistym, a także
o domowych wyrobach wędliniarskich. W Wigilię na śniadanie zjedz jajecznicę, omlet, pastę rybną (oczywiście, własnej roboty) lub zapiekaną rybę. Do stołu nie siadaj głodny – wówczas na pewno zjesz dużo więcej niż zaplanowałeś.
2. Nie przejadaj się!
Jedz tak, aby się nie przejeść i nie chorować z bólu brzucha spowodowanego przejedzeniem świątecznym. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs.
Jedz z przyjemnością. Ciasto też spróbuj, ale wybierz mniejszą porcję. Nic się nie stanie, jak zjesz coś nadprogramowego, pamiętaj o zdrowym rozsądku! Ważne abyś zjadł ostatni posiłek 3-4 godziny przed snem.
3. Woda, herbaty ziołowe i przyprawy
Kaloryczne gazowane napoje, które są bombą cukrową, zamień na wodę z cytryną lub pomarańczą.
A może masz zamrożone owoce letnie? Możesz je wykorzystać do domowej, smakowej wody.
Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną, która doda Ci energii, a także usprawni pracę jelit na kolejną część dnia.
Warto mieć też pod ręką ziołowe herbatki: mięta, koper włoski, dziurawiec zwyczajny, szałwia lekarska, melisa, mniszek lekarski, rumianek pospolity oraz prozdrowotne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, estragon, cząber, gałka muszkatołowa, imbir, jałowiec, kolendra, lubczyk, oregano, bazylia, kardamon, cynamon, anyż, które:
- regulują trawienie,
- łagodzą pracę jelit,
- łagodzą niestrawność,
- odciążają wątrobę,
- wspomagają wzdęcia,
- zapobiegają zaparciom,
- działają rozkurczowo i przeciwbólowo!
Pamiętaj też o zielonej herbacie, ta również ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy.
4. Unikaj smażonych, ciężkostrawnych potraw
Unikaj ciężkostrawnych panierek (bułka tarta, mąka pszenna, płatki kukurydziane) i smażonych, tłustych potraw. Postaw na duszenie i pieczenie. Używaj aromatycznych przypraw, które wyregulują perystaltykę jelit. Pamiętaj, że kaloryczność smażonych i panierowanych potraw wzrasta wielokrotnie.
5. Uśmiechaj się! 🙂
Święta to bardzo rodzinny czas, który powinniśmy celebrować, cieszyć się obecnością najbliższych i zjeść smaczne potrawy. Pamiętaj o umiarze i zdrowym rozsądku, a organizm odwdzięczy się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.