Skip to main content

Jak wykorzystać brązowe banany?

2022-11-22

Porady, Przepisy

Autor: Wałęka Agnieszka

Brązowe banany mają więcej zastosowań, niż może Wam się wydawać! Do wielu dań nadają się nawet lepiej, niż te mniej dojrzałe i „ładniejsze”. Jedno jest pewne – nie warto ich wyrzucać. Po pierwsze, mają sporo wartości odżywczych. Po drugie – można z nich zrobić prawdziwe kulinarne pyszności. Czy wiesz, że…  Mamy dla Was kilka faktów, […]

Brązowe banany mają więcej zastosowań, niż może Wam się wydawać! Do wielu dań nadają się nawet lepiej, niż te mniej dojrzałe i „ładniejsze”. Jedno jest pewne – nie warto ich wyrzucać. Po pierwsze, mają sporo wartości odżywczych. Po drugie – można z nich zrobić prawdziwe kulinarne pyszności.


Czy wiesz, że… 

Mamy dla Was kilka faktów, które być może przekonają Państwa do bananów – chociaż chyba nie ma osób, które ich nie lubią 🙂

  • Banany poprawiają nastrój! Zawierają bowiem tryptofan, który w naszym organizmie przekształca się w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Tryptofan pomaga nam się również zrelaksować i zasnąć, dlatego ciasto bananowe na kolację wcale nie jest takim głupim pomysłem.
  • Banany łagodzą dolegliwości ciążowe. Przyznam, że w ciąży ze Szpinakożercą moim standardowym menu był banan + ciasto drożdżowe lub banan + serek waniliowy (mało to dietetyczne, ale i tak cud, że cokolwiek jadłam).
  • Banany sprawiają, że czujemy się najedzeni – te zielone zawierają skrobię oporną, te dojrzałe z kolei pektyny, które dają nam duże uczucie sytości.
  • Banany są niezwykle polecane dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ wspierają regenerację mięśni.
  • Zarówno niedojrzałe jak i dojrzałe banany sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
  • Ponadto cętkowane i brązowe banany skuteczniej wzmacniają odporność.

Co możesz zrobić z bardzo dojrzałych bananów? 

  • ciasteczka
  • lody
  • musy
  • ciasto bananowe
  • babeczki
  • placuszki
  • dodatek do owsianki

Dojrzałe banany są słodsze, niż mniej dojrzałe – stąd idealnie nadają się do tego typu słodkich wyrobów 🙂 można zrobić z nich wiele domowych słodkości, które mają przewagę nad sklepowymi słodyczami. Pamiętaj, że idealne, żółte, „ładne” banany mogą być też nawożone. Jeśli banan szybciej robi się miękki, to znaczy, że jest po prostu bardziej naturalny.


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

69,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022