Wiecie, że prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce pozwala zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia?
Jak układać żywność w lodówce?
W każdej części lodówki panuje różna temperatura, w zakresie mieszczącym się między 2 do 10°C. Przecież sery, mięsa czy też warzywa nie wymagają takich samych warunków przechowywania. Pamiętajcie o tym, kiedy wracacie do domu z zakupów.
- Nagórnejpółce, gdzie panuje około8°Cnależyprzechowywaćdżemy i powidła, a takżemleko, kefiry i jogurty. Właśnie w takiej temperaturze rozwijają się „dobre” bakterie kwaszące.
- Półka środkowa(ok.4-7°C) jest idealnym miejscem naprodukty o krótkiej dacie trwałości:biały ser, twarożek, wędlina. Należy pamiętać o sprawdzaniu terminów przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. Na tej półce powinno się również przechowywać domowe potrawy, np. zupę (szczelnie przykrytą).
- Półka znajdująca się ponad pojemnikami na warzywajest miejscem przeznaczonym do przechowywaniaświeżego mięsa i ryb, ponieważ panująca tu temperatura (2°C) zmniejsza możliwość rozwoju drobnoustrojów. Mięso najlepiej trzymać w zamykanych pojemnikach, które można umyć.
- Dolne szuflady(ok.7-10°Ci wyższa wilgotność) są przeznaczone doprzechowywaniawarzyw i owoców. Należy pamiętać, że niektóre owoce szybko się psują, zwłaszcza maliny i truskawki. Z tego względu należy je myć przed spożyciem, a nie przed włożeniem do lodówki. W przypadku sałaty opakowanie nie powinno być szczelne, ponieważ w warunkach beztlenowych następuje przemiana azotanów (których może być sporo w sałacie) w niebezpieczne dla naszego zdrowia azotyny.
- Nabocznych półkach(ok.10°C) powinno się trzymaćoleje roślinne, słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup. Na drzwiach lodówki znajduje się również pojemnik na jajka.
Ze względu na stosunkowo suche powietrze krążące w lodówce żywność może się wysuszać. I to jest powód, dlaczego powinniśmy przechowywać jedzenie w pojemnikach lub specjalnym pergaminowym papierze.
Zwróćcie uwagę, że niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce, a nawet w takich warunkach tracą swą jakość. Są to np. egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki oraz cukinia (więcej na ten temat tutaj). Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, również należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie również, że chleb przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje.
Wskazówki
- stosujcie zasadę „pierwsze kupione – pierwsze spożyte”. Ułatwia ona spożywanie produktów przed upłynięciem ich czasu przydatności do spożycia, zapobiega zepsuciu się produktów i zmniejsza ilość produktów, które muszą być wyrzucone,
- kontrolujcie na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia i pamiętajcie, że dotyczy ona tylko produktów zamkniętych. Po otwarciu np. mleka trzeba je zużyć jak najszybciej,
- nie przechowujcie na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia,
- nie wkładajcie zbyt wielu produktów do lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia,
- w lecie należy pokrętło temperatury nastawić na silniejsze działanie niż w zimie,
- nie wstawiajcie do lodówki gorących potraw,
- pakujcie starannie produkty o silnym zapachu,
- kiedy się nudzicie albo bronicie przed nauką (to się tyczy zwłaszcza studentów w trakcie sesji) nie zaglądajcie co minutę do lodówki. Nie potrzebuje ona ciągłego wietrzenia i sprawdzania zapasów 🙂
Zamrażanie
Bardzo dobrą metodą na przechowywanie żywności jest zamrażanie. W zamrażalniku należy układać produkty spożywcze ciasno, inaczej niż w lodówce. Wtedy zamrażalnik pracuje sprawnie i efektywnie.
W przypadku zamrażania również mam dla Was kilka wskazówek:
- zawsze sprawdzajcie, czy pożywienie przygotowane do zamrożenia jest świeże i w dobrym stanie,
- nie przechowujcie większej ilości pożywienia, niż jest potrzebna,
- zamrażajcie pożywienie najszybciej jak to możliwe po jego zakupieniu lub ugotowaniu,
- warto zaopatrzyć się w specjalną torbę termoizolacyjną, aby przenieść mrożonki ze sklepu do domu (zwłaszcza latem),
- nie wkładaj do zamrażarki gorących dań,
- przestrzegajcie zalecenia dotyczące przechowywania i rozmrażania danych produktów (informacje na etykiecie itp.),
- warto zamrażać produkty sezonowe, niedostępne jako świeże w innych porach roku. Są wtedy tanie i łatwo dostępne,
- owoce przez zamrożeniem można umieścić w syropie lub posypać cukrem,
- skórkę warzyw należy wyparzyć przed ich zapakowaniem, usuwając z nich wszelkie drobnoustroje i związki chemiczne,
- produkty należy zapakować w płaskie opakowania, umożliwiające ich szybkie zamrożenie i łatwe przechowywanie,
- wszystkie produkty przeznaczone do zamrożenia należy zapakować w materiał chroniący przed wilgocią. W trakcie pakowania należy usunąć cały nadmiar powietrza z wnętrza torby zawierającej żywność przed późniejszym jej zapakowaniem. Produkty można pakować w plastikowe torebki, pojemniki wykonane z plastiku, aluminium, folie spożywcze aluminiowe.