Jak pozbyć się moli spożywczych?

Kategoria: Porady


Zapasy zrobione? Ale czy odpowiednio zabezpieczone? Z dużych zapasów cieszą się najbardziej mole spożywcze!  A dokładniej omacnica spichrzanka.

Być może już kiedyś zadomowiły się w Twoich zapasach mole? Pierwsze oznaki ich obecności to delikatne pajęczynki w żywności. Oznaczają one, że pojawiły się larwy motyli. A jak już zauważysz motyle to nie zwlekaj i zacznij przeszukiwać żywność i szafki w poszukiwaniu larw!

Co trzeba zrobić, jak już zauważysz mole spożywcze?

  • zajrzyj do każdego opakowania z żywnością. Nie tylko do kasz, ryżów i makaronów. Koniecznie sprawdź również herbaty, kawę, cukier, orzechy, bakalie, czekolady, słodycze, przyprawy. Wszystko!  Warto przejrzeć całą kuchnię, nawet szuflady, w których nie trzymamy żywności. Jeśli zauważysz obecność moli to niezwłocznie wyrzuć całe opakowanie zainfekowanej żywności. Jak najszybciej wynieś ją z domu i wyrzuć do śmieci.
  • dokładnie umyj wszystkie szafki – użyj wody z octem (1:1), możesz dodać olejek cytrusowy lub goździkowy. W różnych zakamarkach szafek i nawet na suficie (w załamaniach ścian, w rogach) możesz znaleźć larwy moli. Dlatego zrób to dokładnie! Jeśli zostanie chociaż jedna larwa to będzie ona dalej zjadać Twoją żywność. 
  • zajrzyj również na górę szafek – dokładnie je umyj.
  • warto również dobrze wyczyścić pomieszczenia znajdujące się obok kuchni – np. jadalnię/salon/przedpokój.
  • codziennie zaglądaj do swoich zapasów, żeby przekonać się czy na pewno pozbyłeś się moli. 
  • możesz umieścić na półkach liście laurowe albo skórki ususzonej cytryny, a do kasz, ryżów i mąk włóż np. liście laurowe – mole ich nie lubią.

Jak uchronić się przed pojawieniem się moli:

  • Już w sklepie oglądaj zakupioną żywność czy nie widać charakterystycznych pajęczynek. Oczywiście jeśli jest taka możliwość.
  • Szczelnie zamykaj otwarte produkty – przesypuj je do szklanych słoików albo zamykaj klipsami/gumką. 
  • Do otwartych mąk/kasz/ryżów włóż liść laurowy.
  • Często przeglądaj swoje zapasy.
  • Często myj szafki i półki w spiżarni.
  • Zjadaj produkty, które kupiłeś wcześniej.

Do przechowywania najlepsze są szklane słoiki, ponieważ możesz obserwować czy do Twoich zapasów nie dobiera się żaden nieproszony gość. Poza tym są one odpowiednie do każdego rodzaju żywności.

AUTOR

Kamila

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie



Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.