Co złego jest w gotowaniu ryżu czy kaszy w woreczkach? 🤷🏻♀️ Różnorodne kasze i ryż to świetne źródła węglowodanów, jednak przez ich nieodpowiednie przygotowywanie, oprócz dobroczynnych składników możemy niechcący dostarczyć sobie szkodliwych substancji 😬🙈
O co konkretnie chodzi?
W woreczkach z kaszy i ryżu znajduje się Bisfenol A, który podczas gotowania przechodzi do produktu pod wpływem wysokiej temperatury 🔥 To związek, który negatywnie wpływa na układ hormonalny i pracę tarczycy. Może powodować również różne reakcje alergiczne 😫
Dlatego, dla własnego zdrowia, lepiej będzie unikać produktów, które dostarczają tego związku 🧪
Jednak unikanie szkodliwych substancji to tylko jedna zaleta gotowania bez woreczków! Taki sposób przygotowywania ryżu oraz kaszy dodatkowo sprawia, że:
- zaoszczędzicie pieniądze, ponieważ większe opakowania bez woreczków mają niższą cenę za kilogram,
- rezygnując z kupowania w woreczkach zużyjecie mniej plastiku,
- prościej odmierzycie potrzebną porcję produktów – na przykład na wadze kuchennej lub za pomocą szklanek,
- unikniecie marnowania wody, bo przygotowane w ten sposób kasze lub ryż wchłoną cały płyn, przez co będą również… smaczniejsze!
Jeśli uważacie, że gotowanie w woreczkach jest o wiele prostsze i szybsze, to nic bardziej mylnego! Czas przygotowania jest bardzo zbliżony, a korzyści z gotowania bez woreczków zdecydowanie są warte wypróbowania takiej opcji ✅
Nie wiecie w jaki sposób gotować poszczególne produkty i ile dobrać wody, aby została ona wchłonięta w całości? Nasze wskazówki znajdziecie na kolejnych grafikach 😁
Gotujecie w woreczkach czy osobno? 🧐