Wiesz, że dieta ma wpływ również na Twoją pamięć?
Pamiętaj o tym, że różnorodna dieta jest najważniejsza. Dostarczy ona wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Z tego względu postaw na różnorodność:
- kolorowe warzywa i owoce
- kasze: jaglana, jęczmienna, gryczana, bulgur, kuskus
- makarony
- strączki: fasola, groch, ciecierzyca, soczewica
- orzechy: włoskie, laskowe, pistacje, migdały
- nasiona i pestki, np. słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam
- nabiał naturalny: kefir, jogurt naturalny, maślanka, zsiadłe mleko, twaróg
- mąki pełnoziarniste
- ryby: najlepiej tłuste: sardynki, śledzie, makrela, łosoś (np. jurajski)
- mięso – ale tutaj pamiętaj, żeby ogranicz jego ilość w diecie
- jaja
- ze słodyczy tylko gorzka czekolada i domowe wypieki (ale z dobrym składem i nieprzesłodzone)
Pamiętaj również, żeby pić wodę, wysypiać się i ćwiczyć!